DosyaManşetler

Apple 20 Nisan İlkbahar etkinliği: iPad Pro, AirPods 3 ve diğer beklentiler

apple 20 nisan ilkbahar etkinliği spring loaded
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple 2021 yılının ilk büyük ürün duyurusu olacak “Spring Loaded” etkinliğinin haberini hafta içinde verdi. İnternet üzerinden yayınlanacak etkinlik 20 Nisan Salı akşamı saat 20.00’de başlayacak.

Geçmişe baktığımızda, pek çok Apple etkinliğinden farklı olarak, bahar tanıtımları biraz daha dağınık olduğunu görüyoruz. Bir yıl üst düzey model iPad’ler, başka bir yıl biraz daha eğitim odaklı bir etkinlik veya başka bir yıl ise yeni servislerin tanıtımını gördük. Bu yıl söylentiler, Apple’ın ilk Mini LED panelleriyle yenilenecek bir iPad Pro serisine işaret ediyor. Bu, şirketin tablet ekranları için büyük bir sıçrama niteliğini taşıyor. Ayrıca yeni AirPods, şirketin uzun süredir söylentilere konu olan AirTag izleyicileri, yeni bir iPad Mini ve daha fazlasını da görebiliriz.

Bu arada Apple’ın Spring Loaded etkinliği için kullandığı görsel bile aslında bir şeyler anlatıyor. Geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen, Apple Watch, iPad 8. Nesil ve iPad Air‘ı gördüğümüz etkinlikte de benzer bir desen, bu sefer mavi tonların ağırlıklı olduğu bir biçimde kullanılmıştı.

Her şeyi salı akşamı saat 20.00’den itibaren göreceğiz. Ancak bu etkinlikte büyük ihtimalle göreceğiniz yenilikler ve duyurular için, yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz.

iPad Pro

ipad pro

Apple’ın iPad Pro’yu son yenilemesinden bu yana bir yıldan biraz fazla zaman geçti. Geçen yılın mart ayında duyurulan 2020 model iPad Pro’lar, 2018 sonbaharında gördüğümüz modelin çeşitli düzenlemelerle daha da güçlendirilmiş bir hâliydi. Apple’ın en son iPhone’ları veya M1 Mac’leriyle karşılaştırıldığında, önceki nesille aradaki farklar çok fazla değildi. Bu yıl durumun biraz daha farklı olması bekleniyor.

Geçen yıl olduğu gibi, Apple’ın hem 11 inç hem de 12,9 inç iPad Pro modellerini piyasaya sürmesi bekleniyor. Ancak daha büyük boyutlu iPad Pro’nun, Apple’ın Mini LED ekranını bir üründe ilk kez piyasaya süreceği ve şirketin ekran teknolojisinde önemli bir sıçrama yapacağı söyleniyor. Buna ek söylentiler, Mini LED panelleri tedarik etmenin zor olabileceğini, daha büyük boyutlu modelin stoklarının piyasaya ilk çıkış esnasında sınırlı olabileceğini veya Apple’ın 12.9 inçlik sürümün piyasaya sürülmesini daha iyi hâle gelene kadar erteleyebileceğini gösteriyor.

Bloomberg tarafından yayınlanan bir haberde, ne beklenebileceğine de ışık tutuluyor. İki tabletin genel tasarımının geçen yılki modelle büyük ölçüde aynı kalması beklenirken, Apple’ın A12Z yongasını daha yeni bir işlemci ile değiştirmesi bekleniyor. Bu da daha yeni olan M1 yonga seti ile aynı seviyede olacak. Ayrıca yeni iPad’lerin daha hızlı veri hızları ve standart USB-C bağlantı noktasından daha geniş bir çevre birimi seçimi ile bir Thunderbolt bağlantı noktasına sahip olacağı söyleniyor. Kameralar da yükseltilecek.

Apple, yeni iPad Pro’lar ile birlikte kullanılacak yeni bir Apple Pencil aksesuarı üzerinde de çalışıyor olabilir. Bu ekran kaleminin yeni ve parlak bir versiyonunun görüntüleri Twitter’da dolaşıyor. Apple’ın Wacom’un kalemlerinde sunduğu gibi yaylı bir uç sunabileceğine dair işaretler var.

AirTags

apple airtags
Görsel: 9to5Mac

Apple’ın yıllardır hakkında en çok sızıntı gördüğümüz ürünlerinden bir tanesi Tile benzeri eşya takip cihazları olan AirTag’lerdir. Bunların çıkışıyla ilgili olarak, 2019’un başından bu yana neredeyse her Apple etkinliğinin öncesinde bir şeyler yazılıp çiziliyor. Bunların Bluetooth ve ultra geniş bant radyo yongalarına sahip küçük, dairesel etiketler olduğu söyleniyor. AirTags adını taşıyacağı söylenen bu aksesuarlar, kullanıcıların kayıp nesneleri takip etmesine ve bulmasına olanak tanımak için Apple’ın mevcut Bul uygulamasına ve iPhone, iPad ve Mac ağına güvenecek. Şu anda iPhone, iPad veya Mac bilgisayarları bulmak için kullanılan yöntem kullanılacak.

AirTags, yakın çevrede artırılmış gerçeklik  tabanlı ultra geniş bant izlemeye izin vermek için yakın zamanda çıkan iPhone modellerinde bulunan U1 yongasıyla çalışabilir. Bu, Samsung’un yakın zamanda tanıttığı Galaxy SmartTag Plus ile sunmaya başladığı özelliğe de benziyor.

Öte yandan iOS kod sızıntılarında, birçok dedikoduda ve hatta geçen yıl sunulan çevrimdışı bulma özelliğinin bir parçası olarak “AirTags” adını açıkça ortaya koyan resmi bir destek videosu da gördük. Artık geriye bir şey kaldı, o da Apple’ın bu ürünü resmi olarak duyurması.

iPad Mini

ipad mini 2019

Uzun zamandır yenileme görmemiş ürünlerden birisi de en son iki yıl önce, Mart 2019’da yenilenen iPad mini’dir. Aslında bu mevcut modelin selefinden dört yıl sonra geldiğini dikkate alırsak, arada geçen bu son sürenin çok da uzun olmadığını düşünebiliriz. Mart 2019’da çıkan en son iPad mini’de Apple A12 işlemci ve bunun gibi, o zamanın güncel özellikleri vardı. Yani, Apple yeni bir iPad mini ile birlikte daha güncel özellikler sunabilir.

Hem Bloomberg hem de Apple analisti Ming-Chi Kuo’nun 2021 için daha büyük ekranlı bir iPad mini’yi işaret etti. Muhtemelen 8,5 inç ekrana sahip, 2012’den beri gördüğümüz tasarımda bulunan daha kalın çerçevelerin biraz daha inceltildiği yeni bir kompakt Apple tableti görebiliriz.

AirPods 3

airpods 3

Mevcut AirPods Pro tasarımına benzeyen, daha kısa gövdeli ve değiştirilebilir kulak uçları içerecek şekilde tasarlanmış üçüncü nesil Apple AirPods ile ilgili söylentiler aylardır ortalıkta dolaşıyor. Güncellenen AirPods’un öncekilerden daha iyi pil ömrüne sahip olduğu da söyleniyor. Apple’ın kulaklık gövde kısmını tamamen ortadan kaldıracak yenilenmiş bir AirPods Pro tasarımı üzerinde çalıştığı da söyleniyor. Ancak Bloomberg‘in haberinin belirttiği gibi, bu yeniden tasarım daha ileride gelebilir. Bu nedenle salı günkü etkinlikte bunu beklememek gerekiyor.

Apple TV

apple tv 4k inceleme

Apple TV 4K, Apple’ın ürün yelpazesinde garip bir yerde duruyor. 2017’de piyasaya sürülen 4K destekli ürün, hâlen satılmakta olan en eski Apple ürünlerinden bir tanesidir. Özellikle yurt dışında, Apple TV 4K karşısında daha uygun fiyat noktasından sunulan birçok rekabetçi ürün bulunuyor. Bu nedenle Apple için de artık yenileme zamanının geldiği söyleniyor.

Apple’ın 2021 için yenilenmiş bir model üzerinde çalıştığı söyleniyor. Bu modelde Siri Remote’un yerini alacak bir uzaktan kumanda ve daha hızlı bir işlemci bulunacak. HDMI 2.1 ve 120Hz yenileme hızları desteği de beklentiler arasında yer alıyor. Ancak Apple TV 4K, yeni özelliklerden çok, daha rekabetçi bir fiyata ihtiyaç duyuyor. Bakalım, Apple o tarafta da radikal bir adım atacak mı, göreceğiz.

iOS 14.5

Hem geliştirici hem de public betaların çıkış hızı göz önüne alındığında, Apple’ın iOS 14.5’i etkinlik sırasında veya hemen sonrasında resmi olarak yayınlayacağı kesin gibi görünüyor. Yeni sürüm, yüz maskesi takarken bilekteki bir Apple Watch aracılığıyla iPhone’un ekran kilidini kolaylıkla açma, yeni emoji ve özellikle Facebook’u öfkelendiren ve tartışma yaratan Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğini getirecek.

Yeni MacBook, iMac veya Mac Pro?

Apple’ın Apple Silicon ile çalışan ilk bilgisayarlarını geçtiğimiz sonbaharda M1 işlemcili MacBook Air, MacBook Pro ve Mac Mini ile birlikte görmüştük. Bu bilgisayarların şaşırtıcı derecede iyi yorumlar almasından ve başarılı görülmesinden sonra, tüm gözler Apple’ın ARM tabanlı işlemcilere geçişindeki sonraki adımlarına çevrildi. Şirketin, Intel’in yongalarından iki yıl içinde tamamen geçiş yapma konusundaki iddialı hedefine ulaşmaya çalıştığı için birçok yeni Mac modeli üzerinde çalıştığı söyleniyor. Bunların arasında, Touch Bar’dan vazgeçilmiş, MagSafe ve ek bağlantı noktalarını geri getiren ve geliştirilmiş bir M serisi yonga içeren daha güçlü MacBook Pro modelleri de bulunuyor gibi görünüyor. Yeni bir iMac ve daha küçük bir Mac Pro’nun da (ayrıca M serisi yongalara sahip) çalışmalar arasında olduğu söyleniyor.

Ne var ki, Apple’ın Mac tarafındaki yenilikleri haziran ayında düzenlenecek WWDC‘ye saklaması muhtemel görünüyor. O etkinlik biraz daha geliştirici odaklı ve geliştiricilerin üzerinde çalışacakları cihazların duyurusu için daha uygun bir ortam olacaktır.

Başka bir sürpriz olur mu?

Aslında yukarıda listelediğimiz ürünlerle birlikte Apple Spring Loaded etkinliğinin gündemi de epey dolu olacak. Son zamanlarda VR başlık, Apple Car veya yeni bir iPhone SE modeli ile ilgili söylentiler de ortalıkta dolaşıyor. Ancak bunlarla ilgili bir duyuru görme ihtimali çok düşük gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER