Teknoloji

Apple 14nm A9 işlemci üretimini Samsung’a yaptıracak

apple-samsung-logo-0812

Teknoloji dünyasının iki dev şirketi Apple ve Samsung arasında oldukça karmaşık bir ilişki yaşanıyor. İki şirket bir yandan büyük davalarda karşı karşıya gelirken, bir yandan da ticari ilişkilerini sürdürebiliyor. Apple’ın 2015 yılındaki ekstra işlemci üretminin bir kısmını Samsung’a yaptıracağı iddiası da bu karmaşık ilişkiyi net biçimde ortaya koyuyor.

Reuters’in haberine göre, TSMC ile çalışan Apple ve Qualcomm, 14 nm işlemci üretimi için Samsung ile çalışmayı istiyor. Samsung halihazırda Apple için Teksas’ın Austin şehrinde karma işlemci üretimini de sürdürüyor. Apple’ın Samsung’a işlemci konusunda olan bağımlılığını sonlandırmayı istediği uzun süredir iddia edilse de, Cupertino merkezli şirketin eylemleri bu iddiaların pek doğru olmadığını ortaya koyuyor. Samsung’un Apple için yeni işlemci üretimine 2015’in ikinci yarısında başlayacağı iddia ediliyor.

Doğruluk konusundaki sicili fazla parlak olmayan DigiTimes’ta bu ay içinde yayınlanan bir haberde, Samsung’un Apple’dan 14 nm A9 işlemciler için test siparişi aldığı iddia edilmişti. Apple klasik işlemci güncelleme düzenine sadık kaldığı takdirde, A9 işlemcilerin 2015’in sonunda piyasaya sürülecek iPhone ve iPad modellerinde görücüye çıkması muhtemel gözüküyor.

Apple ve Qualcomm’un Samsung için halihazırda dünyanın en büyük sözleşmeli işlemci üreticisi olan TSMC’den vazgeçip vazgeçmeyeceği henüz kesinlik kazanmış değil. Ancak bu durumun dedikodusu dahi TSMC hisselerinin yüzde 5.75 oldu. Dedikodunun gerçeğe dönüimesi durumunda işlerin son sekiz yıldaki en yüksek çeyrek kârını açıklayan TSMC için pek iyi gitmeyeceği kesin.

İLGİLİ HABERLER