DosyaManşetler

Apple 12 Eylül 2018 Etkinliği: Neler bekliyoruz, Apple ne tanıtacak?

apple 12 eylül 2018 etkinliği

Apple‘ın 12 Eylül etkinliğine sayılı günler kaldı. Son birkaç yıldır her eylül ayında olduğu gibi, bu etkinlikte Apple’ın en önemli ürünü olan iPhone’un en yeni versiyonlarını tanıtmasını bekliyoruz. Hatırlarsanız iPhone serisi geçen yıl gelen ve radikal tasarım değişiklikleri içeren iPhone X ile biraz daha çeşitlendirilmişti.

Biliyoruz ki, Apple sadece iPhone’dan ibaret olan bir şirket değil. iPhone’un etrafında çalışan olan aksesuarlar ve servislerin her biri de şirket için önemli. Bu etkinlikte Apple Watch, AirPods ve hatta geçen yıl eylül ayında ilk kez gördüğümüz, ancak henüz piyasaya çıkmamış olan AirPower kablosuz şarj matıyla ilgili birçok haberi de duymayı bekliyoruz. Bunun yanı sıra, WWDC 2018‘de duyurusu gerçekleştirilen ve yaz boyunca beta testleri çıkmış olan iOS 12‘nin son kullanıcılarla ne zaman buluşacağı da bu etkinlikte netlik kazanacak.

Oldukça yoğun geçecek olan etkinlikle ilgili tüm ayrıntıları 12 Eylül Çarşamba akşamı saat 20.00’den itibaren Teknoblog’da bulacaksınız. Apple’ın duyurularını anında öğrenmek ve duyurulacak yeni ürünleri tanımak için sizi buraya bekliyoruz. Ancak şimdi gelin, 12 Eylül iPhone etkinliğinde beklediklerimizi sıralayalım.

Yeni iPhone’lar

Her zaman olduğu gibi, bu yılın etkinliğinin de ana gündem maddesi iPhone’lar olacak. Apple’ın bu etkinlikte üç yeni iPhone tanıtması bekleniyor.

iphone xs ve iphone xs max

İlk model geçen yılın iPhone X modelinin güncellenmiş versiyonu olan iPhone XS olacak. Bu model de selefiyle aynı biçimde; 5.8 inç, çerçevesiz ve çentikli ekran barındıracak. Ancak Apple’ın geçmişte gördüğümüz diğer “S” güncellemelerinde olduğu gibi içerideki donanım bileşenleri geliştirilecek.

XS’in yanında, Apple’ın Plus model iPhone’larının çizgisini devam ettirecek, 6.5 inçlik ekrana sahip daha büyük bir model de bekleniyor. Ne var ki, daha büyük XS modeli XS Plus değil de, iPhone XS Max olacak.

Yeni iPhone XS telefonlarının Apple’ın iPhone X ile oluşturduğu çerçevenin dışına çıkması beklenmiyor. Her iki modelde de OLED ekranlar, paslanmaz çelikten yapılmış çerçeveler ve Face ID sistemini barındıran çentik bölümü bulunacak. Değişiklikler çoğunlukla iç tarafta olacak, örneğin yeni A12 işlemciye ve daha fazla miktarda RAM’e yer verilecek. Bu arada, iPhone X’un mevcut siyah ve beyaz renkli gövde seçeneklerinin arasına altın gibi yeni bir renk seçeneğinin katılması bekleniyor.

Bu arada Apple’ın yeni XS modeller için yeni ve onlara has bir özellik tanıtması da ihtimal dahilinde bulunuyor. Geçmişte Apple’ın Touch ID, Siri, 3D Touch gibi özelliklerinin hepsini “S” model cihazlarda çıkardığına tanık olmuştuk.

Son olarak Apple’ın 6.1 inç LCD ekranlı daha ucuz bir iPhone tanıtması bekleniyor. O model de iPhone X ve XS telefonlarındaki gibi çerçevesiz ekran ve Face ID sistemini barındıracak. Ancak onlardan daha ucuza satılacak; Apple’ın şu anki en son model iPhone’ları olan iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın yerini alacak.

Şu anda bu 6.1 inç ekranlı cihazdan iPhone 9 olarak bahsediliyor. Ne var ki, Apple’ın bu telefon için belirlediği resmi isim henüz ortaya çıkmadı. iPhone 9’un OLED ekran, paslanmaz çelik çerçeve ve hatta 3D Touch gibi, iPhone X ve XS serisi telefonlarda bulunan özellikleri barındırmayacağı söyleniyor.

Apple’ın iPhone X tarzında daha ucuz bir cihaz seçeneği sunacak olması ilginç olmakla birlikte, bu durum şirketin parmak izi tabanlı Touch ID sisteminden Face ID’yi tercih ederek tamamen vazgeçtiğini gösteriyor. Aynı zamanda iPhone X’a göre daha düşük fiyatlı ve büyük gövdeli “Plus” modellerine de elveda diyecek gibi görünüyor.

Apple Watch Series 4

iPhone tarafındaki yenilikler “büyük sıçrama” değil de, “adım adım” şeklinde nitelendireceğimiz biçimde olurken, Apple Watch için işler biraz daha farklı olacak gibi görünüyor. İlk kez 2015’te piyasaya çıkan akıllı saatin o zamandan bu yana ilk kez büyük bir tasarım değişikliğinden geçmesi bekleniyor.

42 mm apple watch series 4
Görsel: 9to5Mac

Apple Watch Series 4‘ün sızan fotoğrafları Apple’ın akıllı saatte, kenardan kenera yayılan bir ekran sunacağını gösteriyor. Üstelik saatin kasası önceki versiyonlara göre daha ince olacak. Buna rağmen mevcut kayış ve kordonlar yeni nesil akıllı saatle de kullanılmaya devam edilecek.

Apple’ın daha büyük ekran alanının avantajını yeni saat kadranlarıyla değerlendirmesi bekleniyor. Sızan fotoğrafta saat kadranının eskisine göre daha fazla sayıda komplikasyon barındırdığı görülüyor. Bu arada Series 4’ün de geçen yılın Series 3 modeli gibi LTE destekli versiyona sahip olması bekleniyor. Ancak bu modelde digital crown’un üzerinde kırmızı renkli boya yerine kırmızı renkli bir halkanın kullanılacağı ve bu şekilde hücresel bağlantı desteğinin belli edileceği dile getiriliyor.

Yeni Apple Watch doğal olarak, yaz başında düzenlenen WWDC 2018’de ön gösterimi yapılan watchOS 5 ile yüklü gelecek. Yeni sürümle birlikte otomatik egzersiz algılaması, bas-konuş modu ve daha iyi bildirim desteği gibi özellikler gelecek.

AirPods, AirPower ve aksesuarlar

Apple’ın bu yıl kablosuz kulaklıkları AirPods’un yeni bir versiyonunu çıkaracağı söyleniyor. Bu yenilenen kulaklık yeni bir kablosuz çip, Siri’yi eller serbest biçimde etkinleştirme desteği ve kablosuz şarj destekli kasayla birlikte gelebilir. (Böylelikle AirPower şarj matıyla da şarj edilebilecektir.)

Bu yılın başlarından beri çıkan bazı haberler, Apple’ın bu yıl Beats markası taşımayan, kafa üstü ve gürültü bastırma özellikli bir kulaklık üzerinde çalıştığını işaret ediyordu. Ancak bu ürünün çıkışı gelecek yıla ertelenmiş olabilir.

apple airpower

Apple geçen yılın eylül ayında gerçekleştirdiği etkinlikte; iPhone, Apple Watch ve AirPods’u aynı anda, tek seferde kablosuz olarak şarj edebilen AirPower adlı kablosuz şarj matını ilk kez göstermiş ve bunun çıkışı için 2018’i işaret etmişti. Bu yılın iPhone etkinliği geldi çattı, ancak AirPower henüz piyasaya çıkmadı. Aradan geçen bir yıllık süre içinde bu aksesuarla ilgili de fazla bilgi verilmedi. Umuyoruz ki, 12 Eylül 2018 iPhone etkinliğinde AirPower ile ilgili yeni haberler duyarız.

Bu iki önemli aksesuarın dışında Apple’ın, yıllardır iPhone’ların kutusunda yer alan 5W USB şarj adaptörünü daha güçlü olan 19W USB-C adaptörüyle değiştirebileceği söyleniyor. Bunlar sayesinde yeni iPhone’lar daha hızlı şarj edilebilecek. Tabii ki, kutulara USB-C Lightning kablosu da yerleştirilecek.

iOS 12, macOS Mojave ve diğer yazılım güncellemeleri

Apple’ın etkinliğinin esas yıldızları donanım tarafından gelecek olsa da; iOS 12, watchOS 5, tvOS ve belki macOS Mojave yazılımlarının ne zaman son kullanıcılarla buluşacağını da bu etkinlikte öğreneceğiz. macOS Mojave için “belki” diyoruz, çünkü Apple masaüstü yazılımının çıkışını sonbaharda gerçekleştirmesi beklenen başka bir Mac donanım etkinliğine saklayabilir.

ios 12 memoji

Yazılım tarafında WWDC’den beri fazla değişiklik yok. Apple tüm yazı ön gösterimini yaptığı yazılımları son hâline getirmekle geçirdi. Hem geliştirici hem de public beta sürümleriyle yenilikler ve değişiklikler test edildi. En son beta sürümleri yazılımların epey kararlı hâle geldiğini işaret ediyor.

Tıpkı bu yılın iPhone’ları gibi, iOS 12 de radikal değişiklikler sunmuyor. Daha çok performansı daha iyi hâle getirmeye, özellikle daha eski iPhone ve iPad’lerde hızlı çalışmaya odaklanıyor. Bununla birlikte telefonunuzda geçirdiğiniz zamanın dökümünü çıkaran Ekran Süresi, daha iyi bildirim yönetimi ve Memoji adı verilen, kişiselleştirilebilir animasyonlar da geliyor. Ayrıca Apple, ARKit adlı artırılmış gerçeklik platformunu ARKit 2 sürümüyle güncelliyor. Yeni sürümle birlikte paylaşılabilir AR deneyimleri oluşturma imkanı geliyor.

“Bir şey daha” olacak mı?

Steve Jobs’un ev sahipliği yaptığı etkinliklerin vazgeçilmez parçalarından bir tanesi, etkinliğin sonunda sarf edilen “One more thing.”, yani “Bir şey daha.” cümlesidir. Bu, Apple’ın herkesi şaşırtacak bir ürün tanıtacağının habercisidir.

Eğer 12 Eylül 2018 iPhone etkinliğinde bir son dakika sürprizi olacak olursa, bu büyük ihtimalle yenilenmiş iPad Pro’lar olacaktır. Apple’ın en son geçen yılın haziran ayında profesyonel kullanım odaklı iPad’lerinin bu yıl yenilenmiş ve çerçevesiz ekranlı tasarımla, aynı zamanda Face ID ekran kilidi açma yöntemiyle gelmesi bekleniyor.

iPad Pro’nun dışında Apple’ın yenilenmiş MacBook Air ve Mac mini modelleri üzerinde çalıştığı söyleniyor. Geçmişte Apple’ın, birinci nesil iPad Pro’yu 2015’teki iPhone etkinliğinde tanıttığına tanık olmuştuk. Bu nedenle 12 Eylül etkinliğinde yenilenmiş iPad Pro’yu görebiliriz. Ne var ki, şirket geçen yıl WWDC’de yaptığı gibi, yeni iPad Pro’yu, diğer yeni Mac modelleriyle “üretkenlik odaklı” bir başka etkinlikte, muhtemelen sonbaharda düzenleyeceği söylenilen diğer etkinlikte tanıtabilir.

İLGİLİ HABERLER