Teknoloji

App Store ChatGPT özellikli mobil uygulamalara yüksek yaş sınırı getiriyor

ios 17.2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, e-posta uygulaması BlueMail ile, uygulamanın en son güncellemesine ChatGPT entegrasyonu nedeniyle, 17 yaş ve üstü bir yaş kısıtlaması verme kararı konusunda çıkmaza girdi. Wall Street Journal‘ın haberine, şirket şu anda güncellemeyi engelliyor, geçen haftaki uygulama güncelleme başvurusunu redetti. Uygulamanın geliştiricisi Blix Inc. de Apple’a BlueMail’a yaş kısıtlaması getirmekle ilgili yaklaşımına itiraz ediyor.

Blix Inc., yapay zekâ (AI) sohbet robotu özelliklerini e-posta uygulamasına getirmek için BlueMail’in en son sürümünde OpenAI’nin GPT-3 dil modelini kullanıyor. Ancak Apple, Blix Inc.’in WSJ ile paylaştığı belgelere göre, uygulamanın AI entegrasyonunun içerik filtrelemeyi içermediğini iddia ediyor. Bu da 17 yaş ve üstü yaş sınırlaması önerisine yol açtı.

Henüz beta aşamasında olan, OpenAI’ın tescilli ChatGPT teknolojisi, yanlış bilgi ve rahatsız edici dilin yanı sıra, ırk ve cinsiyet önyargıları dahil olmak üzere potansiyel olarak rahatsız edici içerik oluşturmasıyla biliniyor. Bununla birlikte, Blix Inc.’in kurucu ortağı Ben Volach WSJ’ye, BlueMail’in kendi içerik filtreleme yeteneklerine sahip olduğunu ve bunların Apple App Store’a başvurusunda detaylandırıldığını söyledi. Ayrıca, App Store’da zaten sert bir şekilde derecelendirilmeyen ve AI işlevlerini içeren uygulamalar olduğunu öne sürdü.

Mevcut ve henüz güncellenmemiş versiyonunda uygulama, dört yaş ve üstü kullanıcılar için uygun olarak derecelendiriliyor. Geliştiricinin öncelikli endişesi, yaş kısıtlamasının kullanıcıların BlueMail’i uygulama mağazasında kolayca bulmasını engelleyip ürünü kullanmakta tereddüt etmelerine neden olabileceğidir.

İlginizi çekebilir

Ancak, AI ile güncellendiği için hedeflenen tek uygulama BlueMail değil. Microsoft, kısa süre önce ChatGPT özelliklerini Bing arama motoruna uyguladı ve mobil uygulamalarını da AI özelliğiyle güncellemeye çalışırken aynı engeli yaşadı. Bir Microsoft sözcüsü, Wall Street Journal’a, Apple App Store’daki ChatGPT özellikli en son Bing mobil uygulaması güncellemesinin 17 ve üzeri yaş sınırlaması olduğunu, ancak Google Play Store’da yaş sınırlaması olmadığını söyledi.

Apple, yapay zekâ oyun arenasında resmi olarak yer almasa da App Store, ChatGPT alternatifleri gibi görünen dolandırıcı ve kötü amaçlı yazılım uygulamalarıyla doldu. Bunlardan ilki, OpenAI ChatGPT Plus abonelik katmanını kullanıma sunmadan önce, ödeme isteyen ChatGPT Chat GPT AI With GPT-3 adlı bir uygulamaydı. Fiyat düşürücü nitelikteki bu sahte uygulama, 5 üzerinden 4,6 puan ve 13.000’den fazla inceleme toplayarak, medyanın dikkatini çekene kadar en az üç hafta boyunca mağazada kaldı.

Gerçek ChatGPT’de bulunan sorunlarla benzer nitelikte olan sorunlarına rağmen, birçok kişi söz konusu uygulamanın Apple’ın inceleme sürecini en başta nasıl geçtiğini merak ediyordu. Pek çok meşru geliştirici, bu tür erken başarısızlıkların bedelini şimdi ödüyor olabilir.

Bir Apple temsilcisi, WSJ’ye verdiği demeçte, şu anda Blix Inc.’in, red kararına yalnızca Apple’ın Uygulama İnceleme Kurulu aracılığıyla itiraz edebileceğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER