Manşetler

App Store abonelik politikasında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi

app store abonelik

app store abonelikApple geçtiğimiz haziran ayında App Store geliştiricileri için abonelik servisleri kurallarında birtakım değişiklikler yapacağını söylemişti. Uzun vadeli abone tutma konusunda başarı gösteren uygulama yapımcılarına abonelik geliri üzerinden daha fazla pay verilecekti. Bu değişiklikler yürürlüğe girdi.

Apple, geliştiriciler yeni yönergeleri detaylandıran bir web sayfasını yayına aldı. Bu sayfada yeni servisleri katılan uygulamalarla ilgili bazı en iyi denemelere yer veriliyor. Yeni kurallar otomatik olarak yenilenen aboneliklere, uygulamaların ücretsiz olarak denenmesine, bölge bazında fiyatlandırmalara (bir uygulamanın farklı ülkelerdeki kullanıcılar için farklı fiyatlarla sunulması) gibi yenilikler içeriyor.

Belki de en önemli değişiklik gelir paylaşımında oluyor. Uzun vadeli abonelere sahip olan uygulama geliştiricileri için Apple, bir yılın ardından gelirlerde sadece yüzde 15’lik bir kesinti yapacak. Standart gelir paylaşım planında Apple gelirlerin yüzde 30’unu keserken geliştiriciye yüzde 70’lik ödeme yapılıyor. Ve artık her uygulama geliştiricisi uygulamalarını abonelikler şeklinde satabilecek. Daha önce sadece bulut depolama uygulamaları, ses veya görüntü akış uygulamaları bu modeli kullanabiliyordu.

2008 yılında açılan App Store’da ilk kez bu kadar büyük kapsamda değişiklik yapılıyor. Ancak uygulama dünyası yeni kuralları farklı tepkilerle karşıladı. Bazı geliştiriciler değişiklikler sayesinde en sonunda uygulamalardan düzenli bir gelir elde etme yöntemine kavuşacaklarını belirtirken, Spotify gibi diğer geliştiriciler ise Apple’ın App Store’undaki fiyatlandırmalar konusunda daha fazla esneklik tanınması konusunda seslerini daha fazla yükselttiler.

Tüm bu değişikliklerle ilgili birçok dikkat edilmesi gereken kuralın da bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Örneğin, abonelik iptalleriyle ilgili olarak, bir uygulama geliştiricisinin Apple ile abone başına var olan 85’e 15’lik gelir paylaşımını koruması için, aboneliğini iptal eden bir kullanıcının 60 gün içinde uygulamaya yeniden abone olması gerekiyor. Geliştiriciler web sitesinde yer alan bir başka kurala göre ise, uygulama geliştiricileri 2.99 dolar gibi giriş fiyatı üzerinden üç aylık abonelik sunup daha sonra fiyatı 3.99 dolara yükseltemiyor. Çünkü fiyatın tüm kullanıcılar için yükseltilmiş oluyor.

Kesin olan bir şey var. En sonunda daha fazla geliştirici uygulama aboneliklerinden yararlanmaya başlıyor. Bu yeni politikanın etkilerini ise ilerleyen aylarda görmemiz mümkün olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER