Teknoloji

App Store 2019 yılında ticaretin itici güçlerinden bir tanesi oldu

apple app store türkiye

Apple’ın uygulama mağazası 2019 yılında satışlar ve faturalandırmalarla birlikte 519 milyar dolarlık bir hacim oluşturdu. App Store’un 2008 yılında 500 uygulamayla birlikte açılmasından bu yana Analysis Group için bağımsız ekonomistler tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına göre Apple, geliştiricilere 155 milyar dolardan daha fazla ödeme gerçekleştirdi. Bu ödemelerin dörtte biri ise geçen yıl yapıldı. Geliştiriciler, satın alma işlemleri Apple’ın uygulama içi ödeme sistemi üzerinden gerçekleştirilen paralı uygulamalar, dijital içerikler veya uygulama içi satışlarda gelirlerinin bir kısmını Apple ile paylaşıyor.

iOS uygulama sistemi üzerinden gerçekleştirilen para akışı üzerinde çalışma yapan ekonomistler Apple’ın topladığı parayı dikkate almıyor. Çünkü bazı geliştiriciler uygulamalarından App Store’un dışındaki yöntemleri kullanarak para kazanmayı tercih ediyor.

Örneğin, dijital ürünler ve servisler Apple cihazlarında, App Store’un dışında da satılabiliyor. Bunun bir örneği olarak Netflix uygulamasını gösterebiliriz. Netflix’i App Store’dan indirebilirsiniz, daha sonra abonelik için Netflix’in web sitesi üzerinden işlem yapmanız gerekiyor. Bunun dışında sipariş teslim uygulamaları da genellikle App Store’dan farklı olarak, kendi ödeme sistemleri üzerinden alışverişin tamamlanmasını sağlıyor.

App Store’un geçen yıl oluşturduğu 519 milyar dolarlık faturalandırma ve satış hacmi içerisinde, fiziksel ürünler ve servisler 413 milyar dolar ile toplam gelirin yüzde 80’ini oluşturuyor. 61 milyar dolar, ya da gelirin yüzde 11.8’i Dijital Ürünler ve Servisler’den gelirken, 45 milyar dolar ya da yüzde 8.7’lik kısım ise uygulama içi reklamlardan geliyor. Analysis Group, dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı Çin’in 246 milyar dolar ve App Store faturalandırmalarının yüzde 47’si ile önde geldiğini kaydetti. Onu 138 milyar dolar veya yüzde 27’lik oran ile ABD izledi.

Rapor 2019 verilerine dayansa bile, AG koronavirüsün App Store işlerinde olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Analysis Group, pandemi süresince eğitim ve ortak çalışma uygulamalarının kullanımında artış gördüğünü kaydetti. Ayrıca yemek ve market sipariş teslimlerine olan talebin büyüdüğünü, yemeği sipariş edip daha sonra restorandan teslim alma gibi bir eğilimin doğduğunu da dile getirdi. Diğer değişikliklerin arasında mobil oyun ve video yayın uygulamalarına talebin artış eğilimi göstermesi de bulunuyor. Sosyal mesafe sürecinde fiziksel olarak ayrı düşen insanların arayı kapatmak için sosyal uygulamalara yönelmesi de bunların popülaritesini artırmışa benziyor.

App Store 2019 yılında ticaretin itici güçlerinden bir tanesi oldu

Raporda, “Dünya genelinde yaygın sosyal mesafeyle, daha fazla tüketici alışveriş yapmak ve bilgi sahibi olmak, bağlı kalmak ve eğlenmek için mobil cihazlara yöneliyor. Birçok şirket ve çalışanları evden çalışmaya uyum sağlamak zorunda kalırken, üniversiteler, okullar ve öğrenciler uzaktan öğretme ve öğrenmeye geçti. Bu süre zarfında, uygulama indirmeleri, kullanımı, faturalandırmaları ve satışları genel bir artış yaşadı.” ifadesi yer aldı.

Tüm uygulamalar pandeminden avantaj sağlayamadı. Otel, havaalanı veya restoran gibi kapanan veya sıkı düzenlemelere maruz kalan işletmeler ya da yüz yüze etkileşim gerektiren yolcu taşıma gibi iş kolları ise ciddi biçimde etkilendi. Küresel ekonomi büyük bir darbe aldığı için, dijital reklamcılık da inişe geçti. Çünkü şirketler eskiden olduğu kadar yüksek talebin olmadığı bir pazarda reklam verme konusunda istekli olmuyor.

Apple CEO’su Tim Cook, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, “App Store, yenilikçilerin ve hayalperestlerin fikirlerini hayata geçirebilecekleri ve kullanıcıların hayatlarını daha iyi hale getirmek için güvenli ve güvenilir araçlar bulabilecekleri bir yerdir. Zorlu ve huzursuz bir zamanda App Store, insanların değişen dünyaya hızla uyum sağlamasına yardımcı olmak için girişimcilik, sağlık ve esenlik, eğitim ve iş yaratma için kalıcı fırsatlar sunar. Hemen hemen her ülkedeki tek geliştiriciden, mağazalarında binlerce işçi çalıştıran işletmelere kadar küresel App Store topluluğunu desteklemek ve beslemek için daha fazlasını yapmaya kararlıyız; çünkü gelecek için yenilikçiliği artırmaya, iş yaratmaya ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek gerekiyor.” ifadesini kullandı.

İLGİLİ HABERLER