Teknoloji

AOL Reader’ın beta versiyonu faaliyete geçti

Google’ın Reader servisini kapatmaya hazırlandığı bugünlerde Google sonrası döneme hazırlanan şirketler çalışmalarını hızlandırmış durumda. Bu boşluğu doldurma konusunda en istekli şirketlerden biri olan AOL’in hazırladığı RSS haber okuma servisi de 1 Temmuz öncesinde beta sürümüyle de olsa faaliyete geçti. Tepeden tırnağa bir RSS uygulaması olarak hazırlanan servisin tasarımında Google Reader kullanıcılarının alıştığı sadeliğin korunmasına ayrı bir önem gösterilmiş olduğu dikkat çekiyor.

aol-reader-240613

AOL Reader yayın hayatına Google Reader’ı andıran basit ve hızlı bir web sitesi görünümünde giriyor. Koyu ve açık olmak üzere iki tema barındıran servisin tasarımı Google Reader’a göre biraz daha kalabalık olsa da, daha anlaşılabilir bir yapıda. Neredeyse tüm RSS haber okuma servisleri gibi AOL Reader’ın tasarımında da kolonlar kullanılmış. Soldaki kolona site abonelikleriyle ilgili klasörler yerleştirilirken, ortadaki büyük kolonda kullanıcıların o anda okuduğu haber gösteriliyor. Ekranın sağ kısmındaysa uzun bir AOL reklamı yer alıyor.

Google Reader kullanıcılarının RSS akışlarını bu servise transfer etmeleri için özel bir seçenek oluşturulmamış. Ancak arama, URL veya standart OPML dosyalarını transfer ederek bir abonelik listesi oluşturmak oldukça kolay. Buna ek olarak AOL sitelerini tavsiye eden bir kaynaklar listesi de serviste kullanıcılara sunuluyor. Uygulamada klasörleri organize etmenin kolaylığı dikkat çekerken, Feedly’nin aksine tek, bağımsız bir akış da oluşturulabiliyor. Makale ve kaynaklar için etiketleme özelliği sayesinde kullanıcıların kendi özel amaçlı arşivlerini oluşturması da kolaylaşıyor. AOL Reader’ın etkileyici hızı da Google Reader kullanıcılarını cezbedebilecek başka bir unsur olarak dikkat çekiyor. Sayfalar son derece hızlı bir biçimde yenilenirken, aynı hızla yüklenen makaleler arasında vakit kaybetmeden geçiş yapılabiliyor.

Bütün bu olumlu özelliklere rağmen, düzenli RSS kullanıcılarını AOL Reader’ı tercih etmekten uzaklaştırabilecek bazı eksiklikler de söz konusu. Bu eksiklikler arasında ön plana çıkanlar ise akışların içeriğinde arama yapılamıyor olması ve de tüm akışların ters kronolojik sıralama içinde gösterilememesi.

Google’ın aldığı kararı sorgulamasına neden olabilecek cinsten kalabalık bir pazarın içine giren AOL Reader’ın işi şu an için pek kolay gözükmüyor. Zira bu servisin sunduğu hızı Digg’in okuma servisi de sunarken, üstüne daha fazla kişiselleştirilmiş paylaşım seçenekleri ekliyor. Buna ek olarak, daha ağır bir servis olsa da Feedly de daha kuvvetli ve daha platformlar arası bir servis olması nedeniyle avantaj kazanıyor. Yine de ilk denemesinde hızlı ve sade bir RSS okuma servisi oluşturmayı başaran AOL’in ekstra çalışmayla mevcut özelliklerinin üstüne koyması zor gözükmüyor.

İlgili >> AOL Reader

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER