Teknoloji

Eski Facebook yöneticisi: 30 yıl içinde medeniyet çökebilir

antonio garcia martinezTeknolojik gelişmelerin sonunun olup olmadığı sorusu son dönemde daha sık soruluyor. Özellikle robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında kaydedilen gelişmeler, bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Tesla CEO’su Elon Musk, bu konudaki kaygılarını sıklıkla dillendiriyor. Yapay zekâ konusundaki tutumu nedeniyle Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ile karşı karşıya gelen Musk, Silikon Vadisi’nde gelecek endişesi yaşayan tek isim değil. Eski Facebook ürün müdürlerinden Antonio Garcia Martinez de medeniyetin geleceği konusunda endişeli isimlerden biri. Ancak Martinez’i endişelendiren faktörler ve Musk’ın öne sürdükleri arasında bazı farklar var.

Martinez’in endişe seviyesi hem Elon Musk’ın hem de dünyanın geri kalanın bir hayli üstünde. Yıllar boyunca Silikon Vadisi’nde önemli görevler yapan Martinez, bir anda inzivaya çekilerek “dünyanın sonu”nu beklemeye başladı. Martinez bu kararı neden aldığını ise şu cümleyle açıklıyor: “Çok kısa sürede dünyanın neye benzeyeceğini gördüm ve bu bana yetti.”

BBC tarafından hazırlanan “Silikon Vadisi’nin Sırları” isimli belgeselde konuşan Martinez, ABD’nin Seattle şehrinin açıklarındaki Orcas Adası’ndaki büyük arazisinde yaşamını sürdürüyor. 30 yıl içinde dünya nüfusunun yarısının işsiz kalacağını iddia eden eski Facebook yöneticisi, işlerin çirkinleşebileceği ve medeniyetin çökebileceği korkusuyla yaşamını Orcas Adası’nda sürdürüyor.

Martinez’in yapay zekâ ve robot teknolojileri konusundaki düşünceleri, Elon Musk’ın düşünceleriyle aynı çizgide duruyor. Bu teknolojilerin küresel ekonomik dengeleri tahmin edilenden kısa sürede değiştireceğine inanan Martinez, şu ifadeleri kullandı: “İnanın ben gelecekten geliyorum. Daha yeni San Francisco adlı zaman makinesinden çıktım. Dünyanın gelecek 5-10 yıl içinde neye benzeyeceğini gördüm. Şu an size inanılmaz gibi gelen şeyler çok yakında gerçek olacak.”

Martinez, Orcas Adası’ndaki arazisini kendisine yetebilecek şekilde düzenlemek için çalışıyor. Arazisine barınaklar inşa eden eski Facebook yöneticisi; temiz su, tarım ürünleri ve mühimmat stokluyor. Arazisine bir poligon da inşa eden Martinez, burada atış talimleri de yapıyor.

Antonio Garcia Martinez aşırıya kaçtığını düşünmüyor

Eski Facebook yöneticisi, aşırıya kaçtığına dair yorumlara ise katılmıyor. Siyasetle teknoloji arasındaki yarışta teknolojinin açık ara önde olduğunu söyleyen Martinez, teknolojik gelişmelerin nedeniyle birçok kişinin işini kaybedeceğini belirtti. Bu durumun sefalete yol açacağını belirten Martinez, olası sonuçları engellemek adına bir çalışma yapılmadığını ifade etti. Martinez kendisi gibi teknolojiden uzak bir yaşamı seçmiş çok sayıda eski Silikon Vadisi yöneticisinin olduğunu sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER