Ulaşım

Eski Waymo yöneticisi ticari sır hırsızlığı nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı

anthony levandowski
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın artık faaliyetlerini Waymo adı altında sürdüren sürücüsüz otomobil biriminin önemli isimlerinden biri olan Anthony Levandowski, ABD’de bir bölge mahkemesi tarafından 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Savcılar, Waymo ve Uber arasındaki ticari sır hırsızlığı davasının göbeğindeki isim olan Levandowski’nin 27 ay hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti. Levandowski ise kendisine bir yıl ev hapsi verilmesini istemiş ve zatürre geçmişinin kendisini COVID-19’a karşı hassas hâle getirdiğini belirtmişti.

TechCrunch sitesinin haberine göre, davanın hakimi William Alsup, bu talebi reddetti. Alsup, ev hapsinin ve kısa süreli bir cezanın “diğer muhteşem mühendislere ticari sır hırsızlığı için yeşil ışık yakmak” olacağını dile getirdi. Levandowski’nin hapis cezasını pandeminin hafiflemesinin ardından çekmesine ise onay verildi.

Waymo’nun çatı şirketi Alphabet, Uber’i 2017’de Waymo’nun ticari sırlarını Levandowski aracılığıyla çaldığı iddiasıyla dava etmişti. Levandowski, Google’dan (Waymo) ayrıldıktan sonra Uber’e katılmamış ve kendi sürücüsüz kamyon şirketi Otto’yu kurmuştu. Otto bir süre sonra Uber tarafından satın alınmıştı.

Alphabet, dava dilekçesinde eski yöneticisinin 14 bin gizli ve tescilli tasarım dosyasını indirdiğini ve şirketin LiDAR sistemine dair dosyaların da bunların içinde olduğunu açıklamıştı. İki şirket, 2018’de, Waymo’nun Uber’in kendi otonom sürüş sistemini geliştirdiğinden emin olmasının ardından, uzlaşmıştı.

Bu yılın mart ayında ise Levandowski, hakkındaki diğer suçlamalardan kurtulmak adına, Google’dan ticari materyal çalma suçunu kabul etmiş ve eski iş arkadaşlarından da özür dilemişti.

Anthony Levandowski Uber ve Waymo’yu dava etti

Alphabet tarafından konuyla ilgili olarak TechCrunch’a gönderilen açıklamada, Levandowski’nin yaptıklarının geçmiş katkılarının etkisini sildiği belirtildi. Şirket, mahkeme kararının da ticari sır yasaları için bir kazanım olduğunun altını çizdi.

Anthony Levandowski suçunu kabul etse de, başka bir hukuk savaşını başlatmış durumda. Levandowski’ye göre, Uber ve Alphabet arasındaki uzlaşma anlaşmasında tecrübeli yöneticinin bir daha Uber için çalışmaması gibi bir koşul bulunuyor. Bu nedenle Uber’in Otto’yu satın alırken verdiği sözden döndüğünü belirten Levandowski, Uber’in kamyon girişiminden kendisine vadettiği kazançları ödemesi gerektiğini savundu. Başka Google çalışanlarının da ticari sır hırsızlığı yaptığını öne süren Levandowski, Uber’den 4 milyar 128 milyon dolar istiyor.

İLGİLİ HABERLER