Teknoloji

Angela Merkel net tarafsızlığına karşı

angela-merkel-081214

Almanya Başbakanı Angela Merkel, internetin geleceğine dair vizyonunu kamuoyuyla paylaştı. Merkel net tarafsızlığı destekçilerini pek de mutlu etmeyecek görüşlerini geçtiğimiz perşembe günü Berlin’de düzenlenen bir etkinlikte dile getirdi. Net tarafsızlığına karşı olduğunu belirten Alman Şansölyesi, iki şeritli bir internetten yana tavır koydu. Bir şeridin özel ve yüksek öncelikli servislere ayrılması gerektiğini söyleyen Merkel, diğer hatta da internetin mevcut yapısının korunabileceğini ifade etti.

Net tarafsızlığı destekçileri konseptin internetin büyümesini sürdürmek adına hayati olduğunu savunsa da, Angela Merkel tam aksini düşünüyor. Merkel’e göre, teletıp ve sürücüsüz otomobiller gibi gelişmekte olan alanlar için ayrıcalıklı ve hızlı bir internet alanı büyük önem taşıyor. Merkel garantili hızlı internet erişimi sağlanmadan bu tarz yeniliklerin hayata geçirilemeyeceğinin altını çizdi.

İnternet için iki hatlı bir sistemin nasıl uygulamaya koyulacağı ve düzenleneceği ise henüz belirsizliğini koruyor. Hızlı internet şeridine erişim için şirketlerin ödeyeceği ücrette bir kısıtlama olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Frankfurter Allgemeine gazetesinde yer alan habere göre, Alman devleti isteğe bağlı video servisi sunan şirketlerin hızlı internet şeridinden yararlanmasını planlıyor. Avrupa Birliği halihazırda hakiki net tarafsızlığının uygulanmasını zorunlu kılsa da, internetin geleceğine ilişkin yönetmelikler için müzakereler devam ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, kendi pozisyonunun tam ortada olduğunu ve uzlaşmacı bir öneride bulunduğunu dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER