Teknoloji

Eski Intel CEO’su Andy Grove 79 yaşında hayatını kaybetti

andy grove

Nazi ve Sovyet baskısından kaçan bir ailenin çocuğu olarak başladığı yolculuğunda küresel teknoloji sahnesinin en güçlü isimlerinden biri haline gelen eski Intel Başkanı ve CEO’su Andy Grove, 79 yaşında hayata gözlerini yumdu. Groove’un ölüm nedeni konusunda bir açıklama gelmese de, eski Intel CEO’sunun uzun süredir Parkinson hastalığından muzdarip olduğu biliniyor.

Fairchild Semiconductor’ın eski sahipleri tarafından 1968’de kurulan Intel’de işe alınan ilk kişi olan Grove, şirkette mühendislik direktörü olarak göreve başladı. 1979’da Intel’de başkanlık görevine gelen Groove, 1987’de ise CEO rolünü üstlendi. Prostat kanserine yakalanmasının ardından CEO’luğu bırakan Grove, 2004’e kadar Intel’e başkanlık etmeyi sürdürdü. Grove’un yönetimi döneminde Intel bellek üreticisi olmaktan çıkmış ve dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi haline gelmişti. Şirketin değeriyse 1.9 milyar dolardan 26 milyar dolara yükselmişti.

Grove’un yönetimle ilgili oldukça popüler iki ders kitabında anlattığı bu dönüşüm, eski Intel CEO’sunu Silikon Vadisi’ndeki en zeki ve en önemli düşünce önderleri arasına yerleştirmişti. Intel ise yola çıkışındaki odak noktasından başka bir alanda büyüyerek “özel bir şirket” niteliği kazanmıştı. Grove, teknoloji dünyasının başka önemli figürlerinden de büyük saygı gören bir isimdi. Apple’ın efsanevi CEO’su Tim Cook, 1997’de kurucusu olduğu şirkete geri dönüp dönmeme konusunda Andy Grove’a danışmıştı.

2 Eylül1936’da András Gróf ismiyle Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de doğan Grove, ülkeyi işgal eden Naziler tarafından toplama kampına gönderilmekten annesiyle birlikte bir aile dostları tarafından saklanması sayesinde kurtuldu. 1956’daki Macar Devrimi sırasında önce Avusturya’ya kaçan Grove, buradan ABD’ye göç etti. Üniversiteyi New York’ta tamamlayan eski Intel CEO’su, 1963’te doktorasını tamamladı.

İLGİLİ HABERLER