Teknoloji

Android’in yerleşik tarayıcısı zararlı yazılım ve virüslerin sadece yüzde 15’ini bulabildi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, Android 4.2 ile birlikte mobil platformunu tehdit eden zararlı yazılımlara karşı daha fazla önlem almışa benziyor. Yeni bir güvenlik aracı resmi mağaza dışından, elle yüklenen uygulamaları zararlı kodların varlığına karşı hızlı bir şekilde kontrolden geçiriyor. Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesinden bir bilgisayar bilimcisiyse Google’ın çözümünü bir testte tabi tutmuş ve bu tarayıcı tarafından zararlı yazılım örneklerinin sadece yüzde 15’inin düzgün bir şekilde saptandığı sonucuna varmış.

Xuxian Jiang yeni çıkmış olan Nexus 10’a 1260 adet zararlı Android yazılım örneği yüklemiş ve bunlardan hangisinin kullanıcılara uyarı çıkardığını gözlemlemiş. Çıkan sonuca göre sadece 193 uygulama bekleneni yerine getirmiş; bu da yüzde 15.32’lik bir saptama oranı anlamına geliyor. Vasatın altında kalan bu performans doğrusu biraz şaşırtıcı. Jiang’a göre Google araştırma camiasının üyeleri tarafından gerçekleştirilen bu test örneklerinin birçoğundan haberdar ediliyor. Sonuçlar virüs ve zararlı yazılım konusunda uzmanlaşmış uygulamalar için de bir kanıt niteliği taşıyor. Google dahili güvenlik mekanizmalarını kullanıcıları yeteri kadar koruyacak seviyeye getirinceye kadar AVG, Avast, Dr. Web gibi uygulamalar popüler kalmaya devam edecek.

Yine de, bu uygulamaların kullanıcılar için ilk etapta gerekli olup olmadığını sorgulamak gerek. Sadece Google Play üzerinden uygulama indiren çoğu kullanıcı için zararlı yazılımın endişe duyulmayan bir unsur olduğunu söylemek gerek. Yine de, bazı istisnalar olabilir. Jiang, Google tarafından satın alınan VirusTotal’in Google’ın dahili virüs ve zararlı yazılım tarayıcısına göre mükemmel algılama yeteneklerine sahip olduğunu dile getirdi. Eğer Google VirusTotal’in teknolojisini Android’in içine entegre etmeyi başarırsa, adı sıklıkla güvenlik endişeleriyle birlikte anılan bu mobil işletim sistemi bu noktada büyük bir sıçrama gerçekleştirebilir.

İlgili >> Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi

İLGİLİ HABERLER