Manşetler

Android’in yeni uygulama lisanslama servisi korsanlara açık kapı bırakıyor, Google durumun farkında – Video

Google’ın geçtiğimiz ay üçüncü taraf yazılımcılara tanıtmaya başladığı yeni lisanlama servisinin etrafından kolayca dolaşılabiliyormuş, Android Police sitesinin iddiası bu yönde… Hatta bu iş o kadar kolaymış ki otomatiğe bağlanmış bir komut dosyası sayesinde korumaya sahip uygulamalar kolayca kırılabilip korsan yollardan dağıtılabiliyor.

Bu, uygulama geliştiricileri için kötü bir haber olmanın yanı sıra uygulamaları büyük yazılım firmalarından ve oyun stüdyolarından Apple’ın App Store’undakiler kadar destek alamayan Android cihazları kullananlar için de iyi sayılmaz. iPhone uygulamaları da kırılıyor, ancak orası Android Market’e göre para kazanma potansiyelinin daha fazla olduğu bir alan… Zararı da göz ardı edilebiliyor. Ancak kâr etmenin kolay olmadığı Android Market’te yeni lisanslama servisindeki açıklar can sıkıcı durumlara yol açabilir.

Neyse ki, Google bu açığın ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada gelecekte bu soruna bir çözüm getireceği hususunda söz verdi. Yeni servisinin “çok genç” olduğunu ve “ilk sürümün en basit ve hayal edilebilecek en şeffaf şekilde çıkarıldığını” belirten Google amacının bu sistemin kolayca anlaşılması ve modifiye edilmesi olduğunu, güvenliğin öncelik olmadığını açıkladı. “Üçüncü taraf kod çalıştıran herhangi bir sistemi  korsanlara karşı yüzde 100 korumaya almanın mümkün olmadığını” iddia eden Google’ın yine de durumun farkında olduğunu ve birşeyler yapacağını bilmek uygulama geliştiricileri rahatlatıyor olmalı.

Video: Google’ın Android uygulamaları için yeni lisanslama sistemindeki açık


İlgili
– Android Police
İlgili
– Android Geliştiriciler Blogu

İLGİLİ HABERLER