Teknoloji

Android’in sahibi Google iOS’ten daha fazla kazanıyor olabilir

Microsoft’un kendi mobil işletim sistemi Windows Phone’dan elde ettiği gelirden daha fazlasını Google’ın Android’i sayesinde elde ettiği geçen yıl çok konuşulanlardan bir tanesiydi. Herhalde Redmond’dakilerin yaptığı yeni lisans anlaşmaları bu yıl da aynı durumun devam etmesini sağlıyordur. Microsoft ile Google arasındaki bu ilişkinin bir benzerinin Google ile Apple arasında da olduğu iddia edildi.

Asymco’dan Horace Dediu’nun iddiasına göre Google’ın akıllı telefon gelirlerinde gördüğü artışın nedeni kendi işletim sistemi olan Android’den çok iOS’e dayanıyor. Dediu, Google ile Oracle arasındaki uzlaşma görüşmeleri sırasında mahkemeye sunulan dosyalardaki çeşitli rakamları incelemiş. Söz konusu dosyada Google’ın Oracle’a 2.8 milyon dolar ve geleceğe dönük Android gelirlerinin yüzde 0.515’ini önerdiği yazılıydı. Buradaki 2.8 milyon ABD dolarının Google’ın Oracle’a geçmiş dönemdeki ihlâllerden dolayı önerdiği Android gelir payı olduğu düşünülüyor. Yüzde 0.515’lik oranı geçmişe dönük olarak teklif edilen miktar ile oranlayan Asymco ekibi Android’den elde edilen gelirin 544 milyon ABD doları olduğu sonucuna varmış.

Google geçtiğimiz ekim ayında mobil taraftan 2.5 milyon $’lık yıllık gelir öngördüğünü açıklamıştı. Asymco’nun hazırladığı yukarıdaki grafikte Android gelirleri mavi, Google’ın mobil gelir beklentisiyse yeşil renkte gösterilmiş. Aşağıdaki grafikteyse yıllık mobil gelirin kullanımda olan Android ve iOS cihazlarına paylaştırılması gösterilmiş. Buna göre Google’ın iOS’ten Android’den elde ettiğine göre daha fazla gelir elde ettiğini gösteriyor.

Asymco’nun ortaya çıkardığı sonuç tabii ki varsayımlara dayanıyor. Gerçeği görmek için Google’ın bir açıklama yapması gerekiyor, ki onların da böyle bir açıklama yapacağını zannetmiyoruz.

İlgili – Asymco

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER