Teknoloji

Android’in her noktası sesli komut desteği kazanabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yurt dışındaki Android telefonlarda “OK Google” diye seslenildiğinde harekete geçen ve kullanıcıların sesle arama yapmalarına izin veren bir sistem bulunuyor. Moto X’te bu ses desteğinin kapsamı biraz daha genişken, Nexus 5 ve Galaxy S5 gibi cihazlarda sadece ana ekrandaykan “OK Google” diye seslenmek işe yarıyor.

ok-google-anywhere-280414

Ancak Android Police sitesinin haberine göre, çok yakında kullanıcılar hangi ekranda bulunurlarsa bulunsunlar, sesle arama yapmak için “OK Google” diye seslenebilecekler. Google’ın “OK Google everywhere”, yani “Her yerde OK Google” adlı bir özellik üzerinde çalıştığı söyleniyor. Bunun gerçekleşmesi için telefon sizi sürekli dinleyecek ve sadece sizin sesinize odaklanacak. Örneğin eğer çektiğiniz fotoğraflara bakıyorsanız, telefonunuza bunları paylaşması için seslenmeniz yeterli olacak.

Değişiklikler sadece bununla sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Yeni bir navigasyon çubuğunun üzerinde Google’ı barındıran mevcut ana ekran tuşunun yerini alacağı söyleniyor. Buna dokunulduğunda konuşmaya gerek kalmadan arama başlatmak mümkün olacak. Ana ekrana dönmek isteyenler de çoklu görev tuşuna dokunarak bunu gerçekleştirebilecek. Bu, büyük bir değişiklik anlamına geliyor, çünkü Google Android 4.0 Ice Cream Sandwich’ten beri navigasyon konusunda çok fazla değişiklik yapmamıştı.

Ne var ki, söz konusu ses ve arama özelliklerinin çok yakında gelmesini beklememek gerekiyor. Zaten Türkçe desteği mevcut olmadığı için, mevcut Google Now’dan bile adamakıllı şekilde yararlanamadığımız bugünlerde bu özellikler bizim için daha da uzak duruyor. Android Police bazı Android düzenlemelerinin dağıtılacak sürüme yetişebileceğini, ancak bunun da kesin olmadığını söylüyor. Ayrıca bu değişiklikler sadece Google Now Launcher adı verilen Android başlatıcısını ilgilendiriyor olabilir, üçüncü taraf üreticilerin telefonları kapsam dışı kalabilir.

Kesin bilgilere ulaşmak için haziran sonundaki I/O konferansını beklemekte fayda var gibi görünüyor.

İlgili >> Android Police

İLGİLİ HABERLER