Teknoloji

Android zararlı yazılımı Google Play üzerinden milyonlarca cihaza dağılıyor

android-adware-050215

Avast, Google Play Store’da yayılmakta olan yeni bir tür Android zararlı yazılımına dikkat çekti. Bu zararlı yazılım milyonlarca kişinin cihazına oyunlar veya diğer basit ve yasal gibi görünen uygulama ve içerikler yardımıyla sızma tehlikesi taşıyor.

Zamanında bilgisayarına reklamlı yazılım veya benzerleri bulaşanlar bu gibi sızıntıları bilirler, her şey sistemine zararlı yazılım bulaşmış kullanıcı için başlangıçta iyi gidier, ancak belirli bir süre geçtikten sonra akıllı telefon veya tabletin ekran kilidi açıldığında, bazı durumlarda yasal da olan reklamlar kullanıcıyı bombardımana tutar.

Avast, forum sayfası üzerinden paylaştığı bir yazıyla bu zararlı yazılımın varlığı hakkında bilgi verdi. Bu reklam amaçlı yazılımın şimdiye kadar çeşitli uygulamalar aracılığıyla milyonlarca kez indirildiğini, bu uygulama ve oyunlar arasında şu anda mağazadan çekilmiş olan Durak adlı kart oyunu ve Rusça tarih uygulaması da bulunuyor.

Kullanıcılar zararlı yazılım barındıran uygulama veya oyunları indirdikten sonra başlangıçta bir yanlış yaptıklarını farkedemiyorlar, çünkü her şey olması gerektiği gibi düzgün şekilde işliyor. Ne var ki, günler veya haftalar geçtikten ve kullanıcı yüklediği uygulamaya iyice güvendikten sonra, cihazın ekran kilidinin açıldığı her seferde reklamlar görüntülenmeye başlıyor. Ayrıca cihaza zararlı yazılım bulaştığı ve başka yazılımlar yükleme veya bir şeyleri güncellemenin gerektiği şeklinde mesajlar da kullanıcılara gösteriliyor.

Eğer bir kişinin sistemine söz konusu zararlı yazılım bulaştıysa ve reklam, vb. içerikler gösteriliyorsa, o kişi genellikle zararlı yazılım kapmış veya kötü amaçlı kullanım için hazırlanan bir siteye yönlendiriliyor. Ancak durum her zaman bu şekilde gelişmeyebiliyor. Avast’ın bulgularına göre, zaman zaman kullanıcılar Google Play Store’daki gerçek güvenlik uygulamalarına da yönlendiriliyor. Bu şekilde kullanıcıların dikkatini dağıtma ve onları aslında problemden tamamen kurtulmalarına yardımcı olmayacak problemlerle oyalama taktiği güdülüyor.

İLGİLİ HABERLER