Manşetler

Android uygulaması Airmobs mobil bağlantının Wi-Fi üzerinden kredi bazlı sistemle paylaşımına izin veriyor

MIT’nin Media Lab biriminin altında yer alan Viral Spaces araştırma grubunun geliştirdiği Airmobs adlı deney niteliğindeki bir Android uygulaması Wi-Fi kişisel paylaşım noktası işlevinin P2P mantığıyla belirli bir topluluk tarafından kullanılmasını sağlıyor. Örneğin siz bir kişiye telefonunuz üzerinden internete bağlanma fırsatı verdiğinizde, gelecek sefer siz bağlantısız kaldığınızda başka birinin de size erişim imkanı sunması için belirli bir kredi kazanıyorsunuz.

airmobs-android-uygulama-290113

Sistem hareket, batarya ömrü ve sinyal gücü gibi farklı kriterleri göz önünde bulunduruyor. Örneğin, telefonunuzun pili çok az kaldıysa Airmobs başkalarının sizin telefonunuza bağlanıp internete girmesini engelliyor. Ayrıca uygulama kullanıcıların ne kadarlık bir veri miktarını başkalarının kullanımına açacağını da belirlemesine olanak sağlıyor; böylelikle fatura dönemi geldiğinde sürprizle karşılaşılmasının önüne geçiliyor.

Birilerine internet erişim kolaylığı sunup başka zaman yeri geldiğinde aynı güzelliği başkasından da görmek oldukça ilginç ve güzel bir fikir gibi görünüyor. Bu şekilde kullanıcıların yurt dışında hücresel şebeke üzerinden veri bağlantısı için fahiş ücretler ödemesinin önüne geçilebilir. Tabii ki, işe mobil operatörler tarafından bakıldığında aynı şeyi söylemek zor.

New Scientist’e konuşan uygulamanın yapımcısı Eyal Toledano Airmobs’un Google Play Store’a koymaktan çekindiğini, çünkü mobil operatörlerin göstereceği tepkiyi kestiremediğini dile getirdi.

İlgili >> Eyal Toledano, New Scientist

İLGİLİ HABERLER