Bilim

Android telefonlarına yeni koronavirüs takip sistemi Google Play ile dağıtılacak

google

Google, Apple ile birlikte geliştirdiği ve yakında kullanıma sunulacak Kovid-19 temas takip sistemini Android telefonlarına eklemek için Google Play Servisleri altyapısını kullanacağını kaydetti. Böylelikle daha fazla Android telefonunun güncellemeyi alacağından emin olunacak. Aynı zamanda Android 6.0 Marshmallow ve üstü sürümle çalışan telefonlarda çalışacağı da garanti altına alınıyor.

Google Play, Android telefonlarına düzenli biçimde güncellemeleri sağlayabilen tek güvenilir sistem niteliğini taşıyor. Eğer güncelleme işlemi mobil operatörler veya üreticilere bırakılsaydı, bu önemli özelliğin tüm Android telefonlarına gelmesi uzun zaman alabilirdi.

Google, güncelleme sisteminin hem gelecek ay çıkacak ilk API paketi olan Bluetooth temas takip çatısını hem de bir sonraki aşama olan, işletim sistemine yerleştirilecek API’ları kapsayacağını söylüyor. Apple ve Google, ikinci aşamanın ilerleyen aylarda geleceğini söylemekle yetinmişti.

Ne var ki, her Android cihazı Google Play servislerinden yararlanamıyor. Çin’de satılan Android telefonları veya ABD’nin getirdiği ticari yasakların sonrasında çıkan yeni Huawei telefonlarında Google Play servisleri yok. Google’ın Huawei’ye yazılım temin etmesine izin vermiyor. Bu da Chrome veya Gmail gibi uygulamaların yüklü olarak gelmediği telefonlara söz konusu yeni tip koronavirüs takip sisteminin gelmeyeceğini gösteriyor.

Google, Play servislerine sahip olmayan telefonların üreticisi şirketlerin kullanabileceği bir yapı çıkarmayı planlıyor. Bu yapı sayesinde Google ve Apple tarafından geliştirilen güvenli ve anonim izleme sistemini kopyalamak mümkün olacak. Daha sonra tercih Huawei, Xiaomi ve diğer Çinli üreticilere kalacak.

Bu strateji Google’ın geçen yıl, Android’in daha yeni versiyonları için hayata geçirdiği Project Mainline adlı sistemde kullandığıyla aynı. Project Mainline güncellemeleri tamamen açık kaynak tabanlı. Google, bu sistemin kullanılıp kullanılmadığı konusunda bir bilgi vermedi, ancak benzer bir sisteme uyum sağlamayı isteyen şirketler için kod kontrolleri sunabileceğini de dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER