Teknoloji

Android telefonların yüz tanıma özelliği 3D modellerle kandırılabiliyor

android yuz tanima sistemi

Akıllı telefon üreticileri, parmak izi tarayıcıları konusunda klasik yaklaşımlarından yavaş yavaş vazgeçiyor. Kimi üreticiler tarayıcıyı ekranın altına entegre ederken, pek çok üretici de odak noktasına yüz tanıma yöntemlerini yerleştiriyor. Yüz tanıma sistemlerinin güvenliği farklı yöntemlerle test edilse de, dolandırıcıların kullanacağı potansiyel yöntemlerin tespiti ve engellemesi için de çalışmalar devam ediyor. Yayınlanan yeni bir raporda, üç boyutlu yazıcıdan çıkan baş modelleriyle iPhone’ların yüz tanıma sisteminin aşılamadığı, Android telefonların ise kandırılabildiği görülüyor.

İngiltere’de gerçekleştirilen testte, aralarında iPhone X’un da bulunduğu çeşitli telefonların yüz tanıma sistemleri bir teste tabi tutuldu. Söz konusu testte, cihaz sahibinin üç boyutlu yazıcıdan çıkan baş modelleriyle telefonların yüz tanıma sistemleri aşılmaya çalışıldı. iPhone X’da bulunan Face ID sistemi, üç boyutlu modelin solgun yüzünün ve donuk gözlerinin gerçek olmadığını anlayarak sisteme giriş yapılmasını engelliyor.

Testten geçen dört Android telefon LG G7 ThinQ, Samsung Galaxy Note 8, Samsung Galaxy S9 ve OnePlus 6’da ise çeşitli denemelerin ardından üç boyutlu yüz modeliyle yüz tanıma sistemini aşmak mümkün oldu. Ancak Forbes‘a konuşan üreticilerin hepsi, Apple seviyesinde bir yüz tanıma sistemi sunmadıklarını belirtmekten çekinmedi. Hem LG hem Samsung hem de OnePlus, parmak izi tarayıcısının daha güvenli bir yöntem olduğunu vurguluyor. Apple ise parmak izi tarayıcısıyla vedalaştığı için böyle bir iddiada bulunmuyor.

iPhone ve söz konusu Android telefonlar arasında karşılaştırma yapmak, işin donanım boyutuna bakıldığında biraz adaletsiz görünüyor. Testten geçen telefonların bazılarında Apple’ın Face ID’yi sunmasında önemli rol oynayan donanımsal unsurlar bulunmuyor. OnePlus, OnePlus 6’da bulunan Face Unlock sisteminin görece daha güvensiz olduğunu daha önce açıklamıştı. Galaxy Note 8’de ise Galaxy S9’a kıyasla bile daha az gelişmiş sensörler bulunuyor. Apple ile aynı seviyede yüz tanıma sistemi vadeden Huawei ise teste dahil edilmiş değil.

İLGİLİ HABERLER