Manşetler

Android 4 ilk kez Gingerbread’i geride bıraktı

Android diğer mobil işletim sistemlerine göre daha ufalanmış bir yapıda olduğu için aynı anda farklı sürümlerin bir arada, hatırı sayılır miktarda cihazda yüklü olduğunu görüyoruz. Android Geliştiricileri ekibi sayesinde hangi sürümün tüm ekosistem genelinde ne kadar dağılıma sahip olduğunu görme fırsatını buluyoruz. Her ayın başında paylaşılan rakamların sonuncusuna göre Android 4.x sürümü toplamda ilk kez Gingerbread’i geçmeyi başardı.

sony-xperia-z-inceleme-00022

Açıklanan son rakamlara göre Android 4.0 Ice Cream Sandwich yüzde 28.6, Android 4.1 ve 4.2 Jelly Bean sürümleriyse toplamda yüzde 16.5’lik pay elde etti. Bunların toplamıyla ortaya çıkan yüzde 45.1’lik oranla Gingerbread’in yüzde 44.2’lik payı da geride bırakılmış oldu. Android 4.x’in 2.3’ü geçip en büyük platform hâline gelmesi doğrusu uzun zaman aldı. 2011’in sonbaharında duyurulan Android 4.0 Ice Cream Sandwich ilk olarak Samsung Galaxy Nexus sayesinde kullanıcılarla buluşmuş, platformun yüzde 10 gibi bir dağılıma ulaşması yaklaşık 9 ay giib bir süre almıştı. Bu yeni sürümle birlikte Android işletim sistemi gerçek anlamda evrim geçirmiş, yenilenmiş kullanıcı arayüzünün yanı sıra kamera odağı ve kontrolü gibi işlevler için yeni API’lar, takvim ve kişilere daha düzgün erişim, iyileştirilmiş erişilebilirlik işlevleri, VPN gibi kurumsal özellikler sunulmuştu.

android-dagilim-060313 (580 x 293)

Ne var ki, eski cihazların Android 2.3’ten 4.0’a geçiş yapmaları o kadar kolay olmadı. Bu nedenle de yeni sürümün yayılımı yavaş gerçekleşti. Doğrusu Android 4.0’ın yayılımı daha çok piyasaya yeni çıkan cihazların doğrudan bu sürümle yüklü gelmesiyle birlikte hızlandı. Daha sonra gelen Android 4.1 ve 4.2 ise 4.0’a göre daha hızlı bir yayılım gösteriyor. Bunda hem bu sürümlerle çıkan yeni cihazların hem de 4.0’dan daha üst sürümlere geçişin daha kolay ve zahmetsiz olmasının da rolü var.

Bu arada yazılımcılar için eski sürümleri desteklemek de giderek daha fazla sorun hâline geliyor. Örneğin Facebook, 2.3 Gingerbread’deki teknik kısıtlamaların etrafından dolaşmak için Dalvik sanal makinesini yamalamak zorunda kalmıştı. Bu nedenle eski sürümdeki cihazların oranının azalıyor olması yazılımcıları da bir hayli memnun ediyor olmalı.

Söz konusu istatistiklerin Google Play’e 14 günlük süre boyunca erişen cihazlar üzerinden toplandığını bir kez daha hatırlatalım. Yani bu istatistikler Google tarafından onaylanmış ve içinde Google uygulamalarıyla birlikte Google Play Store’u barındıran cihazları kapsıyor.

İlgili >> Android Geliştiricileri

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER