Teknoloji

Android Q masaüstü moduyla çok ekranlı geleceğin müjdesini veriyor

Android doğuşu sırasında pek akla hayale gelmeyen ufuklara doğru yelken açıyor. Akıllı telefonlarla sınırlı kalmayan ve akıllı saatler ile TV’lere açılan platform, bunların da ötesine geçerek set üstü kutulara, dizüstü bilgisayarlara, Chromebook’lara ve tabii ki katlanabilir telefonlara ulaşıyor. Google Android Q ile birlikte akıllı telefon deneyimini masaüstüne uyarlama konusunda önemli adımlar atıyor.

Bunun tamamen yeni bir konsept olmadığını belirtmek gerekiyor. Hem Huawei hem de Samsung hatırı sayılır bir süredir masaüstü modu üstünde çalışıyor. O dönemde bile bu fikrin orijinal olmadığını söylemekte de fayda var. Daha öncesinde de hem cihaz üreticileri hem de üçüncü taraf geliştiriciler, Android’i bir masaüstü senaryosuna uyarlamaya çalıştı. Görünen o ki, Google da sonunda bu konuda kolları sıvadı.

Android Q’nun masaüstü sürümünden Google I/O 2019’da bahsedilmemesi dikkat çekmişti. Sessizliğine rağmen modu geliştirmeyi sürdüren Google, uygulama geliştircilerini de yazılımlarını bu moda uygun hâle getirme konusunda teşvik ediyor.

Google masaüstü modundan sadece Katlanabilir, Çok Ekranlı ve Büyük Ekranlı cihazlarla ilgili bir oturumda bahsetti. Geliştiricilere farklı ekran formatları üzerinde çalışmaya hazır olmasını öğütleyen şirket, farklı ekranlara uygun deneyimlerin hazırlanması için gerekli araçları da dağıtıma çıkardı.

Google Android Q ile birlikte geliştiricilere masaüstü modu deneyimine uygun uygulamalar geliştirmeleri için gerekli araçları sunsa da, bu durum geliştiricilerin ellerini çabuk tutacağı anlamına gelmiyor. Huawei ve Samsung’un sunduğu deneyimlerin bile henüz emekleme aşamasında olduğunu düşününce Google’ın açtığı yolun kalabalıklaşmasının zaman alacağı görülüyor.

İLGİLİ HABERLER