Manşetler

Android Q ile katlanabilir ekranlı cihazlar nasıl çalışacak?

android q beta destekleyen cihazlar

Google tüm Pixel telefonları için Android Q’nun ikinci geliştirici ön izleme sürümünü yayınladı. Değişiklikler çoğunlukla görünen kısmın altında olsa da, son güncelleme uygulamaların ve oyunların katlanabilir telefonlarla uyumunu artırıyor.

Aynı zamanda Bubbles olarak adlandırılan, Facebook Messenger’ın sohbet balonlarına benzeyen ve Google’ın çoklu göreve yeni yaklaşımı olarak nitelendirebileceğimiz bir özellik de geliyor. Bu özellik nasıl uygulandığına bağlı olarak Android’in görünümünü ve çalışma biçimini değiştirebilir.

Aşağıdaki animasyon Android Q’nun geliştiricilere özel yeni katlanabilir ekran emülatörünü gösteriyor. Bu emülatör sayesinde katlanabilir telefonlarda günümüzün uygulamalarının ve oyunlarının nasıl çalışacağını görmek mümkün oluyor. Katlanabilir cihazlarla ilgili olarak da, emülatör özellikle iki tanıdık donanım konfigürasyonunu hedefliyor. Bunlardan bir tanesi katlanarak 4.6 inçe inen 7.3 inç ekran, diğeri ise katlanarak 6.6 inçe inen 8 inç ekran. Bu ekran büyüklükleri sırasıyla Samsung Galaxy Fold ve Huawei Mate X’e ait.

Bubbles özelliği Android Q’daki en ayırt edici değişiklik olabilir. Bu çoklu görev özelliği açılmış olan son uygulamaların ekranın en tepesinde, siz ekranda başka işle uğraşırken, balonlar şeklinde görünmesini sağlıyor. Buradaki temel fikir, örneğin Mesajlar’da bir bildirim geldiğinde, Bubble tarafından uyarılıyorsunuz. Daha sonra bir klavye çıkıyor ve cevap verebiliyorsunuz. Kullanmakta olduğunuz uygulamanın ekrandaki biçiminde ise herhangi bir değişim olmuyor.

Aslında birtakım Android uygulamaları bunu çoktan gerçekleştiriyor. Örneğin Facebook Messenger Sohbet Balonları özelliğiyle bunu yapıyor. Ancak Bubbles sadece mesajlar ile sınırlı değil. Google, Bubbles’ın kullanıcılara telefon görüşmeleri ya da uçak geliş bilgileri gibi sürmekte olan görevler veya güncellemeler için daha kapsamlı bir görünüm imkanı vereceğini söylüyor. Notlar ve çeviriler gibi arayüzlere de hızlı erişim sağlayacak. Aynı zamanda görsel anımsatıcılar için de kullanılabilecek. Sonuç olarak uygulamaları bölünmüş pencere modunda çalıştırmaktan daha verimli bir sonuç elde edilebilir. Google Bubbles özelliğini Telefon uygulamasında test ediyor. Ancak bu fikrin kapsamı daha da genişleyecek gibi görünüyor.

Android Q beta sürümü içerikleri sosyal medyada veya kişilerle daha hızlı ve sezgisel biçimde paylaşmaya çoktan izin veriyordu. Şimdi paylaş tepsisi göndermeden önce ne paylaşacağınıza hızlıca bir bakış atmanızı sağlıyor. Böylelikle rahatsız edici bir içeriği veya utandıracak bir fotoğrafı başkalarıyla yanlışlıkla paylaşmanın önüne geçebilirsiniz.

Yeni ön izleme sürümünün notlarında yeni elle gezinti yöntemlerinden bahsedilmiyor. Ancak 9to5Google, yeni beta sürümünün uygulamalar arasında geçiş için bazı yenilenmiş kontrollere sahip olacağını belirtiyor. iPhone X ile tanıdığımız hareketlere benzer şekilde, ana ekran düğmesini sağa veya sola sürükleyerek uygulamalar arasında geçiş yapılabiliyor. Henüz beta formunda olduğu için çok düzgün çalışmadığı belirtiliyor.

Google’ın 7 Mayıs’ta başlayacak Google I/O etkinliğinden önce bir Android Q beta sürümü daha çıkarmasını bekliyoruz. Eğer elinizde bir Pixel telefonu varsa, beta sürümünü indirmenin yollarını burada bulabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER