Teknoloji

Android Q ile Face ID ve daha fazla gizlilik kontrolü gelecek

google play store çince uygulamalar

Android Q’nun ayak sesleri duyuluyor. Bu gelecek nesil mobil işletim sistemi sürümüyle ilgili daha çok detay ortaya çıkıyor. Geçen hafta içinde XDA Developers, Android Q çatısındaki izinler hakkındaki bulgularını yayınlamıştı. Bunlardan bazıları kullanıcılara gizlilik tarafında daha fazla iyileştirme sunacak gibi görünüyor.

En önemli izin değişikliklerinden bir tanesi pano izinlerini de kapsıyor. XDA, şu anda uygulamaların bir kullanıcının kopyalama panosuna erişebildiklerini ve orada kayıtlı olanları okuyabildiklerini söylüyor. Kullanıcı adı veya şifre gibi hassas bilgiler bile okunabiliyor. Android Q ile birlikte gelecek yeni bir izinle birlikte uygulamaların arka planda panoya erişmelerine engel getirilecek. Sadece üretici tarafından izin verilmiş uygulamalar buraya erişebilecek.

Ayrıca XDA, Apple’ın Face ID sistemine benzeyen, yüz tanımayla ilgili bir koda da rastlamış. Bazı Android telefonlar hâli hazırda yüz tanımayı kullanıyor. Ancak bu özelliği telefonda sunmak için ek çalışma gerekiyor. Eğer Google bu desteği işletim sistemi seviyesinde sağlarsa, doğru sensöre sahip herhangi bir telefon bu güvenlik sistemini uygulayabilir.

Henüz net konuşmak için çok erken, ancak Google’ın geliştirici konferansına da fazla zaman kalmadı. Her ne olursa olsun, Google’ın gizlilik izinleri ve güvenliğe eğilmek istemesi oldukça mantıklı görünüyor. Apple yıllardır gizlilik korumalarını en önemli pazarlama malzemelerinden biri olarak kullanıyor. Google da buna bir cevap vermek istiyor olmalı.

İLGİLİ HABERLER