Teknoloji

Android Q’da Fortnite Android’inkine benzer durumlar yaşanmayacak

Google daha fazla doğrudan kontrol sahibi olduğu anlarda Android’in dağınıklığının etkilerini azaltmak için çalışıyor. Donanım üreticilerini telefonlarını Android’in en son versiyonlarını güncellemeye zorlayamasa da, en azından geliştiricilerin çok eski sürümde çalışan cihazları desteklememesi noktasında onları teşvik ediyor.

Android 9 Pie ve gelecek Android Q versiyonundaki değişiklikler temel alındığında, Google’ın kullanıcıları, daha eski Android versiyonlarını destekleyen uygulamalar konusunda uyaracağı anlaşılıyor. Böylelikle eski cihazları destekleyen uygulamalar sunma konusunda istekli olanların Fortnite‘ın Android sürümünün izlediği yolu izlemelerinin önlenmesi hedefleniyor.

Google, Google Play Store’a kaydı gönderilen yeni uygulamaların Android 8.0 Oreo veya daha yüksek sürümleri hedeflemeleri konusundaki bir politikayı uygulamaya başlıyor. Kasım ayından itibaren uygulama güncellemelerinin de aynı yeterliliği karşılaması gerekecek. Tabii ki, bu durum geliştiricilere en düşük API seviyesini belirleme özgürlüğünü tanımaya devam ediyor. Yani, uygulamalar daha eski Android cihazlarında da çalışabilecek.

XDA‘nın belirttiğine göre Google, Android Pie içinde kullanıcıları bir uygulamanın daha eski Android versiyonunu hedeflediği konusunda uyaran bir özelliği uygulamaya başladı. Ne var ki, Android Q ile birlikte işler bir adım öteye taşınacak. API seviyesinde hedeflenebilecek en düşük versiyon 17’den (Android 4.2 Jelly Bean) 23’e (Android 6.0 Marshmallow) çıkarılacak. Bu da Android 5.0 Lollipop veya daha eski sürümü hedefleyen uygulamaların kullanıldığı her seferde uyarının çıkmasına neden olacak.

Tabii ki, uygulamalar olduğu gibi çalışmaya devam edecek, ancak Google her seferinde uyarı gösterecek. Daha da ileride uygulamanın çalışmaması ihtimali de bulunuyor. Google’ın bu noktada söylemek istediği, Lollipop ve daha eski sürümdeki Android cihazlarının Marshmallow ile birlikte getirilen güvenlik ve gizlilik özelliklerini desteklemediği ve bunun da ileride sorunlara neden olabileceği. Android 6.0 Marshmallow ile birlikte izinler için daha belirgin ve detaylı bir mekanizma getirilmişti.

Fortnite Android versiyonunun Google Play Store’u pas geçmesi Android ekosisteminde epey ses getirmişti. Google’ın mağazasının uyguladığı yüzde 30’luk gelir paylaşımının etrafından dolaşan Epic Games, oyunun Google Play Store’dan dağıtımını tercih etmemişti. Üstelik oyun Android 5.0 Lollipop hedefli olarak çıkarılmıştı. Böylelikle kullanıcı uygulamanın yüklenmesi sırasında Tamam düğmesine tıklatıp onay verdiği takdirde izinler için detaylı biçimde uğraşması gerekmiyordu. Google, getirdiği bu çözümle gelecekte Fortnite benzeri durumların yaşanmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER