Teknoloji

Android P zararlı uygulamaların kameraya ve mikrofona erişmesini engelleyecek

google play store çince uygulamalar

android pGoogle’ın 2018 model Android sürümü Android P için henüz şirketten resmi bir işaret gelmiş değil. Bahar aylarıyla birlikte Google’ın ipuçlarını paylaşmaya başlaması ve mayıs ayındaki I/O 2018 geliştirici konferansıyla birlikte de detayları duyurması bekleniyor.

Bu bekleyiş devam ederken, yeni Android versiyonunda bulunacak özelliklere dair iddialar da etrafta dolaşmaya başladı. XDA Developers’ın haberine göre, ortaya çıkarılan bir kod yeni Android sürümünde zararlı uygulamaların kamera ve mikrofona erişiminin engelleneceğini gösteriyor. Bundan birkaç ay önce “GhostCtrl” olarak anılan zararlı Android yazılımının bazı Android cihazlarında gizli biçimde ses ve görüntü kaydı yaptığı ortaya çıkmıştı.

Söz konusu kodun varlığını ortaya çıkaran ise Android Open Source Project isimli girişim oldu. 19 Ocak tarihli raporda, Android’in arka planda uyku vaziyetinde çalışan uygulamaların kamerayı veya mikrofona erişim isteğine izin vermediği belirtildi. Rapora göre, söz konusu uygulamalar kamerayı aktive etmek istediklerinde bir hata uyarısıyla karşılaşıyor.

Android P için geri sayım devam ederken, Android O hâlâ büyüme sancısı çekiyor

Android P için geri sayım devam ederken, hâli hazırda en güncel Android sürümü olan Android O’nun, ya da resmi adıyla Oreo’nun, büyüme sancıları devam ediyor. Hâlâ arzu edilen kullanım oranına ulaşamayan Oreo, açıklanan son rakamlara göre Android cihazların sadece yüzde 1.1’lik kısmında aktif olarak kullanılıyor.

İLGİLİ HABERLER