Teknoloji

Android P yepyeni bir görünümle ve ekrandaki çentiği kucaklayarak gelecek

essential phone çentik android pGoogle’ın Android’in en son versiyonunu kullanıcılara ulaştırması için ciddi şekilde çalışması gerekiyor. Ne de olsa, ortaya çıkan en son rakamlar, Android kullanıcılarının yalnızca yüzde 1.1’lik kısmının Oreo’yu kullandığını gösteriyor. Ancak şirket Android P adlı bir sonraki Android sürümü için çalışmaya çoktan başladı. Bloomberg’de çıkan bir haber, gelecek sürümle ilgili ilk ipuçlarını veriyor.

Android P’nin temel hedeflerinden bir tanesinin yazılımın görünümünü iyileştirmek olacağı söyleniyor. Böylelikle mevcut iPhone kullanıcılarını daha fazla cezbetmek ve onların Google’ın platformuna geçiş yapmasını sağlamak mümkün olabilir. Dikkat çekici bir yeniden tasarımla Android telefonları ön plana çıkabilir. Özellikle de Apple’ın iOS 12 ile birlikte tasarımdan çok performans ve güvenirliliği artırmaya odaklanacağına dair dedikoduların çıktığı bir ortamda, Android tasarımla fark yaratabilir.

Google’ın işletim sistemi güncellemesini tasarlarken Essential Phone veya iPhone X gibi telefonlarda bulunan kamera çentiklerini de dikkate aldığı söyleniyor. Giderek daha fazla donanım üreticisi çerçevesi azaltılmış tasarıma geçiş yapıyor. Şu anda Android bu tarz tasarımlarla pek uyumlu görünmüyor. Android P’nin bir yeniliğinin de, ZTE Axon M gibi birden fazla ekrana ya da Samsung’un bu yıl içinde çıkaracağı söylenilen türde, katlanabilir ekrana sahip telefonları desteklemesi olacağı tahmin ediliyor.

Tabii ki, Google’ın Asistan’ı Android’e daha fazla şekilde entegre etmeyi planladığı söyleniyor. Şirket üçüncü taraf geliştiricilere uygulamalarını Asistan’a doğrudan entegre imkanı sunmayı düşünüyor. Google Asistan, ana ekrandaki Google arama çubuğuna da eklenebilir. Ne var ki, bu düşüncelerin hiçbirisi karar aşamasına gelmedi.

Eğer geçmişe göre konuşacak olursak, Google’ın mart ayı içinde Android P’nin geliştirici ön izleme sürümünü çıkarmasını bekleyebiliriz. Mayıs ayında düzenlenecek Google I/O etkinliğinde de daha resmi bir tanıtım yapılacaktır. Son kullanıcılara dağıtıma başlanması ise sonbaharı bulur. Ne yazık ki, Android’in bölünmüş yapısının bir sonucu olarak, çoğu Android kullanıcısının Android P sürümünü kullanmayı başlaması muhtemelen gelecek yılı bulacaktır.

İLGİLİ HABERLER