Manşetler

Android P duyuruldu: Yeni özellikler neler, geliştirici ön izleme sürümünü indirin

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google android p

Google’ın Android’in gelecek sürümünün ön gösterimini bu zamanlar yapması bekleniyordu. Beklendiği gibi oldu; Android P duyuruldu. Yeni özelliklerin tanıtımı yapılırken geliştiricilerin de test etmesi için ön izleme sürümü yayınlandı.

Google art arda üçüncü yıl, Android’in gelecek sürümünün geliştirici ön izleme sürümünü mart ayı içinde yayınlamış oldu. Gelecek sürümün son kullanıcılara ise sonbaharda ulaşmaya başlaması bekleniyor. “P” harfiyle kodlanan bu yeni sürümün son hâli, adı İngilizcede P harfiyle başlayan bir tatlıyla taçlandırılacak. Bu arada Google, mayıs ayındaki Google I/O 2018 etkinliğinde Android P’nin daha resmi nitelikte bir tanıtımını da gerçekleştirecektir.

Google, Android Oreo’nun herkese açık beta sürümünü normal kullanıcıların da deneyimlemesi için Google I/O 2017’ye kadar beklemişti. Benzer durumun bu yıl da tekrarlanmasını bekliyoruz.

Google’ın Android P’nin duyurusu için yayınladığı blog yazısında, hem temel özelliklere hem de geliştiriciler için uygulama geliştirme araçlarına odaklanılıyor. Örneğin Google, Android P’ye “ekran oyuğu” desteği ekliyor. Böylelikle iPhone X’dakine benzer çentik yapılarının işletim sistemi tarafından doğal olarak tanınması mümkün olacak.

android p ekran centik

Böylelikle gelecek daha fazla iPhone X görünümlü Android cihazı göreceğiz. Android P’nin yeni gelen araçlarını kullanan geliştiriciler, uygulamalarını ve deneyimlerini ekrandaki çentiğe iyi tepki verecek şekilde geliştirebilecekler, içerikleri veya tasarımları bu oyuğun arkasına gizlenmeyecek. Ayrıca Google, Android P’de video oynatma ve görüntü sıkıştırma tarafında birtakım yükseltmeler ekliyor; HDR VP9 Profile 2 ve HEIF destekleri geliyor.

Ayrıca çift arka veya ön kameralı cihazlar için yeni bir Multi-Camera (Çoklu Kamera) API (uygulama programlama arayüzü) geliyor. Bu da uygulamalar için yeni yetenekleri mümkün kılacaktır. Böylelikle aynı anda iki ya da daha fazla kameranın akışına erişilebilecektir. Ayrıca “birleştirilmiş kamera akışı” olarak adlandırılan bir sistem de iki ya da daha fazla kamera arasında otomatik geçiş yapabilecek. Geliştirciler tek bir kamerayla mümkün olmayan yaratıcı işlevler de oluşturabilecekler.

android p zengin mesaj bildirimleri

Dikkate değer diğer Android P yenilikleri arasında zengin mesajlaşma bildirimleri bulunuyor. Bu bildirimler kimin mesaj gönderdiğini, tüm sohbeti gösteriyor; fotoğrafların, çıkartmaların ve hatta tavsiye edilen akıllı cevapların kullanılmasına izin veriyor. Öte yandan geliştiriciler uygulamaları içinde iç mekan konumlandırma yeteneğinden yararlanabilecekler, böylelikle kullanıcılar, izin aldıkları takdirde içeride de takip edecekler. Bunda Wi-Fi Round-Trip Time (RTT) adı verilen bir teknoloji kullanılacak. Google, geliştiricilerin sesle kontrollü konum tabanlı deneyimler oluşturabileceğini örnek veriyor.

android p iç mekan konumlandırma

Son olarak Google, otomatik doldurma, Sinir Ağları API ve güç verimliliği gibi özelliklere de çeşitli güncellemeler getiriyor. Ayrıca Kasım 2018’den itibaren, Google Play Store’a gönderilen tüm uygulamaların Android Oreo veya daha üstü sürümleri hedeflemesini de şart koşuyor. Ayrıca gelecek yıldan itibaren bu uygulamaların 64-bit desteği sunması da gerekecek. Google, geliştirici ön izleme sürümüne daha fazla özelliğin, aracın ve yeteneğin ekleneceğini de vadediyor.

Eğer bir geliştiriciyseniz ve Android P’yi karıştırmak istiyorsanız, tüm bu yeniliklere ön izleme sürümü sayesinde erişebilirsiniz. Tabii ki, bunun için Türkiye’de resmi satışı gerçekleştirilmeyen Google Pixel, Google Pixel XL, Google Pixel 2 ya da Google Pixel 2 XL gibi bir cihaza ihtiyacınız var. Eğer elinizde uygun cihaz varsa, ön izleme sürümünü indirmeli ve daha sonra cihazı geliştirici ön izleme sürümüyle flaşlamalısınız. Biraz karmaşık yöntem, ancak zaten deneyimli olan geliştiriciler için çok da sorun yaratmayacaktır.

Eğer geliştirici değil de, sıradan bir kullanıcıysanız, o hâlde biraz daha sabredin. En azından Google’ın herkese açık Android Beta programına Android P’yi dahil etmesini bekleyin.

İLGİLİ HABERLER