Teknoloji

Android P uygulamaların arka planda kamera ve mikrofon kullanımına izin vermeyecek

samsung snapdragon 710
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

android pGoogle, en yeni Android sürümüyle birlikte uygulamaların arka planda çalışırken veya aktif olarak ekranda olmadıkları zamanlarda telefonun mikrofon ve kamerasını kullanmalarını engelleyecek. Şirket, Android P ile hayata geçireceği bu yaklaşımla Facebook veya diğer uygulamaların gizlice konuşmaları dinlediği ve buna göre reklam sunduğu yönündeki paranoyaları engellemeyi amaçlıyor.

Google bu konuda ilk adımları Android Oreo ile atmıştı. Şirket, uygulamaların mikrofon ve kameraya erişim izinlerini daha belirgin biçimde göstermeye başlamıştı. Yeni Android sürümü, bu doğrultuda atılan adımları daha da belirgin hâle getiriyor. Google’dan konuya ilişkin olarak yayınlanan blog yazısında, “Android P, daha iyi güvenlik sağlamak adına aktif olmayan uygulamaların mikrofon, kamera ve tüm SensorManager sensörlerinin erişimini kısıtlıyor.” ifadesi kullanıldı.

Google’ın açıklaması, şu ifadelerle devam etti: “Uygulamanın UID’si atıl durumdayken mikrofon boş ses bildiriyor ve sensörler de olayları kaydetmeyi durduruyor. Uygulamalar tarafından kullanılan kameraların bağlantısını kesen işletim sistemi, uygulamayı tekrar kameraları kullanmayı denediğinde de bir hata mesajı verecek. Bu kısıtlamalar mevcut uygulamalar için yeni sorunlar oluşturmayacaktır. Ancak eğer varsa bu tarz özellikleri uygulamalarınızdan çıkarmanızı öneririz.”

Google’ın bu konuda bazı istisnalar uygulaması muhtemel görünüyor. Arka planda kayıt yapmaya devam edebilen bir mikrofon uygulaması, her akıllı telefon sahibinin işine yarayabilir. Ancak pek çok Android uygulaması, yeni sürümle birlikte kayıt yeteneklerini kaybedecek.

Android P için ilk geliştirici ön izlemesini yayınlayan Google, teknoloji meraklılarını söz konusu güncellemeyi yüklemeleri konusunda uyarıyor. Henüz tam anlamıyla kullanıma hazır olmayan yeni Android sürümünde çentik desteği, yenilenmiş Hızlı Ayarlar paneli gibi özellikler bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER