Ulaşım

Google Android’in otomobilleri ele geçirmesini istiyor

android otomobilleriGoogle’ın otomobillere dair hedefleri Android Auto’nun ötesine geçiyor. Şirket, bu planlarını I/O 2016 konferansı için düzenlediği açılış etkinliğinde kamuoyuyla paylaştı.

Şirket, etkinlikte Qualcomm ile birlikte içini yeniden tasarladığı Maserati Ghibli’yi gözler önüne çıkardı. Otomobilin konsolunun orta kısmına 4K çözünürlüğünde 15 inç dokunmatik ekran yerleştiren şirket, 720p çözünürlüğündeki bir dijital araç kümesini de konsola ekliyor. Üretime uygun bir model olmayan söz konusu konsept otomobilde Maserati’nin veya çatı şirketi Fiat Chrysler’in de bir katkısı bulunmuyor. Konsept otomobil, Android’in arabalarda ısıtma ve soğutma, navigasyon ve hız kontrolü gibi işlemleri gerçekleştirebileceğini gözler önüne seriyor.

Android Auto projesinin yönetici mühendislerinden biri olan Patrick Brady, Android’in yerleşik bir bilgi ve eğlence platformu olarak tasarlanmadığını, ancak Android N ile birlikte bu durumun değiştiğini belirtti. Google, böylelikle BlackBerry’nin yeni nesil bilgi ve eğlence sistemlerinde kullanılan QNX platformuyla da rakip haline gelmiş oldu. Modern otomobillerde bulunan AM/FM radyo, HVAC, Bluetooth, araç kümeleri ve benzeri tüm önemli bileşenler Android tarafından destekleniyor.

Android tabanlı otomobil platformunun açık kaynaklı olacağını söyleyen Brady, otomobil üreticilerinin platformu kendi tercihleri doğrultusunda özelleştirebileceğini belirtti. Bu yaklaşımın Google’ın Android için telefonlarda uyguladığı yaklaşıma benzer olduğu rahatlıkla söylenebilir. Android tabanlı otomobillerde üreticinin isteği doğrultusunda Apple’ın CarPlay bilgi ve eğlence sisteminin de sunulabileceğini belirten Brady, CarPlay ve Android Auto’nun ana bilgi ve eğlence platformunun üzerinde sunulan uygulamalar olduğunu hatırlattı.

Otomobil üreticilerine özelleştirme fırsatının sunulması Google adına önemli bir hamle niteliği taşıyor. Çünkü pek çok otomobil üreticisi ana deneyimi şekillendirmeyi ve kontrol etmeyi istiyor.

Android otomobilleri ele geçirme hamlesini N sürümüyle başlatacak. Hangi otomobil üreticilerinin araçlarını Android N yüklü olarak sunacağı konusunda henüz somut bir bilgi verilmezken, otomotiv sektöründen iş ortaklarıyla birlikte hareket edildiği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER