Teknoloji

Android Oreo ile Bilinmeyen Kaynaklar ayarı kaldırılıyor

android oreo

Google Android 8.0 Oreo sürümünün öne çıkan özelliklerini çoktan sıraladı, ancak detaylara bakıldığında da birçok değişiklik ve yenilik gizlenmiş şekilde bekliyor. Örneğin, Rescue Party kullanıcı kaynakları sürekli kapanıp açılmalara bir çözüm olacak.

Diğer taraftan bu değişiklik kullanıcıların kafasını karıştıracak gibi görünüyor. Bu arada Oreo ile birlikte kalkacak özelliklerden bir tanesi de kullanıcılara Google Play Store dışından uygulamaları yüklemeye izin veren seçenek oluyor. Ancak korkmayın, Google bunun yerine uygulama başına kontrol seçeneği getiriyor.

Android hakkındaki en mükemmel unsurlardan bir tanesi, Google’ın resmi uygulama mağazasının bulunmasına rağmen, kullanıcılara diğer kaynaklardan da uygulamalar yüklemeye imkan tanıması oluyor. Ne yaptıklarının farkında olan ve sorumluluğu kabul eden kullanıcılar, istedikleri uygulamayı elle yükleme fırsatına sahip oluyor.

Her ne kadar pratik bir çözüm olsa da, bu özellik zararlı yazılım tehlikesi taşıyan uygulamaların kullanıcıları yanıltmasına ve zararlı yazılımların cihaza yüklenmesine imkan tanıyor. Kullanıcı tamamen temiz bir uygulama veya oyun yüklediğini düşünürken, söz konusu uygulama farklı verileri de uygulamayla birlikte yükleyebilir, böylelikle bir zararlı yazılıma dönüşebilir. Zaten üçüncü taraf yazılımların yüklenmesine çoktan izin verdiğiniz için, bilinmeyen bir kaynaktan elle yüklediğiniz bir uygulama, başka uygulama veya oyunların da yüklenmesine kapı açabilir.

Bu nedenle Google, Android Oreo’da Bilinmeyen Kaynaklar düğmesini kaldırdı. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi endişelenmeyin, yine Google Play Store dışındaki kaynaklardan uygulamalar yükleyebilirsiniz. Ancak bu imkan ayrı bir kullanıcı ayarı olmaktan çıkarıldı, bunun yerine bir geliştiricinin uygulama için sunmasının zorunlu hâle getirildiği “Bilinmeyen uygulamaları yükle” iznine dönüştürüldü. Ayrıca, söz konusu izin isteği uygulama gerçekten yüklenmeden önce soruluyor.

Yeni özelliğin bir başka avantajı da kullanıcının hangi uygulamalara bu tarz izin verileceğinin kullanıcılar tarafından belirlenebilecek ve istenildiği zaman devre dışı bırakılabilecek olması olacak.

F-droid ve benzeri üçüncü taraf uygulama depolarından sıklıkla APK veya uygulama yükleyen kullanıcılar için bu izin verme durumu biraz zahmetli olabilir. Bununla birlikte Android’in daha önce de bir uygulamaya senaryodan senaryoya değişecek şekilde yükleme izni verme özelliği de bulunuyordu. Ancak bu imkan da birkaç versiyon önce kaldırılmıştı.

Hangi açıdan bakarsanız bakın, Android Oreo ile birlikte gelen bu yenilik her tür uygulamanın yüklenmesine izin vermekle Android’i dışarıdan gelen uygulamalara tamamen kapatmak arasında bir denge niteliği taşıyor gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER