Teknoloji

Android O büyük ihtimalle Oreo adını taşıyacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google sadece Android O’nun resmi duyuru tarihini açık etmekle sınırlı kalmadı, Android O’nun hangi adı taşıyacağıyla ilgili de ipucu verdi. Dikkatli gözler, Google+ üzerinden paylaşılan tanıtım videosunun dosya adının “GoogleOreo_Teaser_0817_noDroids (1).mp4” olduğunu fark etti.

Ne var ki, kısa bir süre sonra Google’ın sosyal medya departmanından bir görevli olaya müdahale etti ve dosya adını “Octopus Teaser.mp4” olarak değiştirdi. Böylelikle Android O beta sürümlerinden bir tanesiyle eklenen ve içinde ahtapotun bulunduğu sürpriz yumurtaya atıfta bulunulmuş oldu.

Google kafa karıştırmaya devam ediyor. Neyse ki, bu kafa karışıklığı uzun sürmeyecek. Çünkü Android O’nun resmi duyurusu 21 Ağustos Pazartesi, bizim zaman dilimimize göre akşam saatlerinde gerçekleştirilecek. Google, Türkiye saatiyle 21.40’ta bir canlı yayın düzenleyerek işletim sistemi sürümünün duyurusunu yapacak.

Gelecek Android sürümünün resmi adının Oreo olması çok mantıklı görünüyor. Tıpkı Android 4.4 için kullanılmış KitKat gibi, Oreo da tanınmış bir marka. Google’ın yıllar boyunca tatlı isimleri verdiği sürümlerinde düzen değiştirim ahtapot gibi su altı canlılarına geçmesini çok beklemiyoruz. Octopus, yani ahtapot muhtemelen beta sürecinde kullanılan bir kodlama olmuştur. Yine de, herkes gibi bekleyip Google resmi açıklamayı yaptığında göreceğiz.

Android O’nun ekosistemdeki telefonlara ne hızda yayılacağını da zamanla göreceğiz. Tabii ki, Pixel ya da Nexus sahibi olanlar yeni güncellemeyi herkesten önce alma şansına sahip olacaktır. Türkiye’de de, Google ile yakın işbirliği içinde olan General Mobile’ın en yeni modellerinin Android O güncellemesini en erken sunan telefonlar arasında yer alacağını düşünüyoruz.

Google’ın yeni sürümleri mevcut cihazlara hızlı şekilde ulaştırma konusunda istekli olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda çoğu cihazın kullanıcı arayüzü de eskisine göre daha basit, saf Android’e daha yakın. Bu da güncellemelerin daha kısa sürede gelmesini sağlayabilir.

Son birkaç aydır, önce geliştiricilere, sonra da herkese açık beta sürümleriyle test edilmiş olan Android O güncellemesi çok büyük yenilikler getirmiyor. Ancak pil ömrü, bildirim sistemi ve açılış süreleri gibi taraflarda iyileştirmeler ve geliştirmeler olacak. Yazılımın duyurusu yapıldıktan sonra, Google tarafında ikinci nesil Pixel telefonları beklenmeye başlanacak.

İLGİLİ HABERLER