Manşetler

Android’e yeni bir okuma modu, dijital araba anahtarı paylaşımı ve diğer yeni özellikler ekleniyor

android

Android, mobil cihazlar ve akıllı saatler için, yeni erişilebilirlik araçlarının ve dijital araba anahtarları, Google TV ve WearOS için yaşam kalitesi güncellemelerinin bulunduğu bir dizi yeni özelliği duyurdu. En önemli duyurulardan biri, Android için yeni bir okuma modu oluyor. Bu, belirli uygulamalara bağlı kalmadan daha erişilebilir bir ekran okuma deneyimi yaratacaktır.

Okuma modunu kullanmak için Google Play mağazasından kontrast, yazı tipi türü ve boyut gibi yeni ayarlanabilir ekran ve ses seçenekleri sağlayan ve kullanıcıların, içeriğin telefonlarında nasıl görüntüleneceğini en iyi şekilde sunacak biçimde özelleştirmesine olanak tanıyan bir uygulama yüklemek gerekiyor. Ek olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca desteğiyle birlikte, aralarından seçim yapabileceğiniz “doğal ses” seçenekleriyle hız kontrollü yeni bir metinden konuşmaya işlevi mevcuttur. Okuma modu, Google Talkback ekran okuyucuyla da uyumludur; web siteleri ile yerel Android uygulamalarında çalışır.

android okuma modu

Otomobillere baktığımızda, yalnızca telefonunuzu kullanarak uyumlu bir arabayı kilitlemenizi, kilidini açmanızı ve çalıştırmanızı sağlayan dijital araba anahtarı özelliğine gelen bir güncelleme, dijital anahtarınızı güvenilir kişilerle uzaktan paylaşmanıza olanak tanıyor. Kullanıcılar, arabalarına kimlerin erişimi olduğunu telefonun dijital cüzdan uygulamasından görebilir ve kontrol edebilir, ancak erişimi kontrol etme yeteneğinin tek bir “ana” anahtar sahibiyle sınırlandırılıp sınırlandırılmayacağından söz edilmiyor. Dijital araba anahtarları, başlangıçta Pixel 6 ve iPhone cihazlarında paylaşılabiliyor ve bu özelliğin yakın gelecekte Android 12 veya sonraki sürümlerini çalıştıran belirli telefonlarda kullanıma sunulması bekleniyor.

android dijital araba anahtarı

iPhone kullanıcıları bir süredir benzer bir özelliğe erişebiliyor, ancak destek sayfasında hizmetin araç modeli uyumluluğuna bağlı olduğu belirtiliyor. Google, “belirli” BMW araçları için dijital araba anahtarlarının paylaşılabileceğini söylüyor.

Bazı küçük güncellemeler arasında, Emoji Kitchen aracılığıyla sunulan ve Gboard’a eklenen yeni sezonluk emoji paketi ve resimlerinizi özelleştirmek için kullanabileceğiniz, DabsMyla ve Yao Cheng Design tarafından hazırlanmış, Google Fotoğraflar kolaj düzenleyicide kullanılabilecek yeni stil tasarımları bulunuyor. Ayrıca Google TV, kullanıcıların tek bir dokunuşla Google TV uygulamasından uyumlu bir TV’ye doğrudan yayın yapmasına olanak tanıyan yeni bir dokun ve izle seçeneği alıyor. Daha sonra kullanıcılar, diğer uygulamalara göz atarken veya bunları kullanırken telefonlarını uzaktan kumanda olarak kullanabilirler. Google TV’de izlemek için dokun özelliği, uygulamada önümüzdeki hafta kullanıma sunulmaya başlayacak.

Son olarak, Wear OS için Google Keep uygulaması, bu ayın sonunda, notlarınıza telefonunuzdan eklenen tüm fotoğrafları, ortak yazarları ve arka plan renklerini taşıyan ve onları akıllı saatinizden görüntülenebilir hale getiren bir güncelleme alacak. Ayrıca Wear OS önümüzdeki hafta, kullanıcıların Google Asistan üzerinden Adidas Running uygulamasıyla 30’dan fazla egzersiz türüne hızlı bir şekilde erişmesine olanak tanıyan yeni bir özelliğe kavuşuyor. Android’in duyurusunda verilen örneğe göre, “Hey Google, adidas Running ile koşuya başla” dediğinizde uygulama açılıyor ve otomatik olarak antrenmanınızı izlemeye başlıyor.

İLGİLİ HABERLER