Manşetler

Android’in AirDrop’a rakibi Pixel ve Samsung telefonlarında

Android'in AirDrop'a rakibi Pixel ve Samsung telefonlarında

Bundan böyle Android cihazları arasında dosyaları, fotoğrafları, bağlantıları ve diğer içerikleri paylaşmak kolaylaşıyor. Google, Android 6 veya üstü sürümle çalışan herhangi iki cihaz arasında doğrudan paylaşım imkanı sunan “Nearby Share” adlı özelliği kullanıma sundu. “Yakındakiyle Paylaşım” olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bu özellik bazı Google Pixel ve Samsung Android telefonlarında kullanıma sunuldu. Google, önümüzdeki birkaç hafta içinde diğer cihazlara da geleceğini kaydetti.

Yakındakiyle Paylaşım Apple’ın iPhone ve diğer cihazlarında bulunan AirDrop paylaşım özelliğine benzer şekilde çalışıyor. Paylaş menüsü içinden Yakındakiyle Paylaşım seçeneğine tıklatın ve daha sonra yakındaki telefonun görünmesini bekleyin. Paylaştığınız içerik seçtiğiniz telefona doğrudan gönderilecektir.

AirDrop’ta olduğu gibi, Yakındakiyle Paylaşım özelliğinde de görülebilirliği farklı seviyelerde ayarlamak mümkün oluyor. Herkes veya bazı kişiler arasında seçim yapmak ya da tamamen gizli kalmak imkan dahilinde bulunuyor. Hatta Google, anonim kalarak da dosya alınıp gönderilebileceğini söylüyor.

Aynı zamanda Yakındakiyle Paylaşım, her iki telefon arasında hangi paylaşım yöntemi hızlıysa, onu tercih ederek dosyaların doğrudan paylaşılmasını sağlıyor. Duruma göre Bluetooth, Bluetooth Low Energy, WebRTC ya da uçtan uca Wi-Fi arasından seçim yapılabiliyor. Google, telefon internete bağlı değilken bile bu yöntemin çalışabileceğini belirtiyor.

Yakındakiyle Paylaşım Android telefonları arasında çalışıyor. İlerleyen aylarda Chromebook’lar ile de çalışacak. Ancak iOS cihazlarına, Mac bilgisayarlara veya Windows makinelerine dosya paylaşımı yapılamıyor. Bu tür desteğin gelecekte gelip gelmeyeceğiyle ilgili olarak bir Google temsilcisi, bu özelliğin gelecekte ek platformlarla genişletilmesinin hedeflendiğini söylüyor.

Apple tam dokuz yıl önce, 2011 yılında iPhone ve Mac’te AirDrop’u çıkarmıştı. O zamandan bu yana Android’de dosya paylaşımı için farklı girişimlere ve fikirlere tanık olduk. Ancak bunlardan hiçbiri AirDrop’un basitliğine ve rahatlığına erişemedi. Ayrıca bu çözümlerden hiçbiri de tüm Android cihaz üreticileri tarafından benimsenmedi, evrensel bir çözüm hâline gelmedi.

Umarız Yakındakiyle Paylaşım özelliğinin kaderi de aynı olmaz. Aksi takdirde Android kullanıcıları güvenilir şekilde dosya paylaşımı için e-posta veya bulut servislerini kullanmaya devam edecektir. Bu da kafa karışıklığına ve gereksiz yere veri tüketmeye neden olacaktır. Aynı zamanda bu paylaşım yönteminin kapsamlı biçimde Android cihazlarına sunulmasının önünde de bir engel yok gibi görünüyor. Google, içinde Google Play Servisleri yüklü olan herhangi bir Android telefonuna bu özelliğin eklenebileceğini belirtiyor.

Android'in AirDrop'a rakibi Pixel ve Samsung telefonlarında

Yakındakiyle Paylaşım özelliği için birbiri içine geçmiş iki adet dalga veya tel simgesi seçilmiş. Bu özellik telefonunuza geldiğinde, Hızlı Ayarlar içinde açmanızı veya kapatmanızı sağlayacak bir kontrolü de göreceksiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER