Teknoloji

Android Lollipop’da hırsızlığa karşı “acil durdurma butonu” özelliği bulunuyor

nexus-6-android-5-0-161014

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir kanun gelecek temmuz ayından itibaren bütün akıllı telefonlarda “acil durdurma butonu” olarak nitelendirebileceğimiz; bir telefon çalındığında onun kullanımını anında devre dışı bırakacak bir özellik eklenmesini zorunlu kılıyor. Google da Android’e böyle bir özellik ekledi.

Recode’un haberine göre Android Lollipop, “Fabrika Ayarlarına Döndürme Koruması” olarak adlandırılan bir özellik barındırıyor. Bu özellik bir telefonun fabrika ayarlarına döndürülebilmesi için şifre girilmesini zorunlu kılıyor. Google geçen yıl da telefonu uzaktan kilitleme imkanını sunmuştu. Bu iki özellik birleştirildiğinde Android cihazlarının artık gerçekten de “acil durdurma” özelliğine sahip olduğunu; bir Android telefonu çalındığında onu kullanışsız hâle getirecek ve tekrar bulunduğunda eskisi gibi kullanma imkanı sunacak güvenlik mekanizmasını barındırdığını söyleyebiliriz.

San Francisco bölge başsavcısı George Gascón ve New York başsavcısı Eric Schneiderman yayınlanan bir açıklamada, Google’ı dünyanın en popüler akıllı telefon işletim sistemlerinden biri olan Android’e böyle bir “acil durdurma butonu” çözümü ekledikleri için tebrik ettiler, bundan böyle akıllı telefon sahiplerinin büyük çoğunluğunun hırsızlığı caydırıcı çözüme sahip olduklarını vurguladılar. Bununla birlikte Gascón ve Schneiderman hâlâ yapılması gereken çok işin olduğunu, akıllı telefonların hepsinde bu özelliğin varsayılanda açık gelmesini istediklerini, böylelikle suçluların herhangi bir akıllı telefonu çalma motivasyonlarını kaybedeceklerini dile getirdi.

Acil buton özelliğinin Android akıllı telefon sahipleri için büyük bir farklılık yaratacağı öngörülüyor. Gascón ve Schneiderman, Apple’ın iOS’e çeşitli hırsızlık koruma yöntemleri eklemesinin ardından iPhone çalınma vakalarının hızla düştüğüne dikkat çektiler.

Bu arada Android Lollipop’un bütün kullanıcı verilerini varsayılanda şifrelemesi de önemli bir güvenlik mekanizması olarak dikkat çekiyor, bu da ek güvenlik katmanı olarak nitelendiriliyor. Tabii ki, bütün Android kullanıcılarının Google’ın sunduğu bu son güvenlik imkanlarından yararlanabilmeleri için Lollipop’a güncelleme yapmaları veya Lollipop ile yüklü gelen bir telefona sahip olmaları gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER