Teknoloji

Android KitKat ile ucuz Android telefonları daha iyi çalışacak

Google, Nexus 5’i ve Android 4.4 KitKat’ı büyük ihtimalle 1 Kasım tarihinde duyuracak. Bu önemli gün öncesinde Android’in yeni sürümüyle ilgili yeni detaylar sızdı. Amir Efrati adlı bir şahıs mobil işletim sisteminin gelecek versiyonunda neler olup biteceğini anlatan gizli dokümanlara bir bakış atmamızı sağladı.

android-kitkat-040913-1

Android KitKat sürümü, mobil işletim sistemine en çok yöneltilen eleştiri olan dağınıklık soruuna çözüm bulmayı hedefliyor. Bu işletim sistemi teknik özellikler bakımından zengin olmayan akıllı telefonlarda bile iyi çalışacak şekilde geliştirildi. Yeni Android işletim sisteminin her bir önemli bileşen üzerinde bellek kullanımını optimize ettiği, ayrıca 512 MB gibi düşük belleğe sahip giriş seviyesi cihazlarda bile düzgün çalışacak bellek dostu uygulamalar geliştirmek için gerekli araçları içereceği belirtiliyor.

Dokümanda dikkat çeken bir diğer önemli nokta da Google’ın mobil işletim sisteminde daha fazla akıllı saat veya vizör için destek vermeyi sağlayacak unsurlara yer vermesi. Yeni versiyonun jeomanyetik rotasyon vektörü, adım algılayıcı ve adım ayar gibi üç yeni sensörü destekleyeceği söyleniyor. Bu destek Apple’ın en yeni iPhone modelinde özel bir hareket işlemcisine yer vermesine verilen cevap olarak nitelendirilebilir. Kaynağa göre bunlar Google’ın beklenen akıllı kol saati veya gözlük aksesuarı için yapılan hazırlıklar sayılabilir.

Google NFC’yi daha büyük fırsata çevirmek için çalışmayı sürdürüyor, ayrıca akıllı telefonların TV veya diğer cihazları kontrol noktasında yeteneklerini artırmak için de çalışıyor. Şu anda Samsung, LG, Sony ve HTC gibi büyük Android cihaz üreticilerinin her birinin kendi çözümleri bulunuyor, ancak Android’in kızıl ötesi portlarına destek sunacak genel bir çözüme sahip olması bekleniyor. Bluetooth desteği konusunda da önemli gelişimlerin kaydedileceği dokümanda bahsedilenler arasında yer alıyor.

Efrati Twitter üzerinden de bazı paylaşımlarda bulundu. Yeni bir tam ekran modunun bulunacağını, böylelikle yazılımcıların ekranın sınırlarına yayılan kullanıcı arayüzleri geliştirebileceğini kaydetti. Görünen o ki, bu tip uygulamalarda navigasyon ve bildirim çubukları da görünmeyecek. Öte yandan güncellemeyle birlikte güç tasarrufu noktasında da gelişimler kaydedilecek.

İlgili >> JessicaLessin

İLGİLİ HABERLER