Teknoloji

Android kilit desenleri gerekli güvenliği sağlıyor mu?

android-kilit-deseni-240815

Android cihazlara erişimi güvence altına almak ve telefonu kilitlemek için kullanılan yöntemlerden birisi de kilit desenleri. Kullanıcılar ekran üzerindeki noktalardan faydalanarak kendilerine özgü bir desen oluşturup cihazlarını koruma altına alabiliyor. Ancak gerçekleştirilen bir araştırma, söz konusu desen kilitlerinin tahmin edilebilir olduğunu ve yeterince güvenlik sağlamadığını ortaya koyuyor.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Marte Løge, bitirme tezinde Android kilit desenlerini inceledi. 4 bin Android kilit desenini mercek altına alan Løge, pek çok kişinin birbirine fazlasıyla benzeyen kilit desenlerini tercih ettiğini ortaya koydu. Løge, incelediği Android kilit desenlerinin yüzde 77’sinin dört köşedeki noktalardan birinden başladığını ifade etti.

Söz konusu yüzde 77’lik grubun yüzde 44’lük kısmı ise sol üst köşede bulunan noktadan başlayan desenleri tercih ediyor. Patentlerin genelden soldan sola doğru ilerlemesi, dört noktalı desenlerin daha çok kullanılması, sekiz noktalı desenlerin rağbet görmemesi Løge’nin araştırmasının dikkat çeken diğer sonuçları arasında bulunuyor.

Løge’nin araştırmasına göre, erkekler kadınlara kıyasla daha karmaşık desenler oluşturuyor. Oluşturulan desenlerin yüzde 10’luk kısmı alfabedeki bir harfi temsil ederken, bu harf genellikle kişinin kendisinin veya sevdiği bir kişinin adının ilk harfi oluyor. Løge güvenli bir Android kilit deseni oluşturmak için bir noktanın iki kez kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER