Teknoloji

Android için yüz ifadeleriyle kontrol imkanı yolda

android 12 snow cone

Google, gülümseme veya kaş kaldırma gibi yüz ifadeleri kullanarak telefonu kontrol etmenizi sağlayan Android için yeni bir erişilebilirlik özelliği geliştiriyor. “Kamera Düğmesi” olarak Türkçeleştirebileceğimiz özellik, Android 12’nin dördüncü beta sürümüyle birlikte yayınlanan Android’in Accessibility Suite uygulamasının 12 sürümüyle birlikte geldi. XDA’nın bildirdiğine göre, uygulamanın yeni sürümü henüz Google Play’de mevcut değil, ancak denemek isterseniz indirebileceğiniz bir APK var.

XDA Developers’a göre sola, sağa veya yukarı bakmayı da içeren yüz ifadeleri; kaydırma, eve gitme veya hızlı ayarları veya bildirimleri görüntüleme gibi bir dizi kontrole erişmek için kullanılabiliyor. Ekran görüntüleri, ifadeleri tanırken yazılımın ne kadar hassas olduğunu ayarlayabileceğinizi gösteriyor. Bu, hareketleri kazara etkinleştirme ihtimalini sınırlayacaktır. Ancak, özelliğin yoğun güç tüketebileceğine ve ideal olarak kullanılabilmesi telefonların prize takılı olması gerektiğine dair bir uyarı da görülüyor.

Belirli dokunmatik kontrollerle zorluk yaşayan herkes için bu özellik oldukça kullanışlı olacaktır. Sesli komutların aksine, yüz ifadeleri sessizdir, bu da kontrollerin halka açık veya daha sessiz ortamlarda kullanımını kolaylaştırabilir.

Android, son sürümlerle birlikte, bu yüz ifadesi kontrolleri gibi, telefonların engelli kişiler için kullanımını kolaylaştırmayı amaçlayan bir dizi erişilebilirlik özelliği de kazanmıştı. Örneğin geçen yılki Android 11, işletim sisteminin sesle kontrol özelliğinde iyileştirmeler sağladı. Yılın başlarında Google, kullanıcıların büyük ekran düğmelerine özel işlemler atamasına olanak tanıyan özelleştirilebilir “Aksiyon Blokları” da dahil olmak üzere, başka erişilebilirlik güncellemeleri koleksiyonu yayınladı.

Yeni özelliğin en son Android 12 beta sürümü ile birlikte gelmesi, yılın ilerleyen zamanlarında işletim sistemi güncellemesinin bir parçası olarak resmi olarak piyasaya sürüleceğini gösteriyor. Ancak XDA Developers, Accessibility Suite uygulamasının en son sürümünün Android 11 ile geriye dönük olarak uyumlu göründüğünü ve bu özelliğin de Android 12’ye özel olmayabileceğini dile getiriyor.

İLGİLİ HABERLER