Teknoloji

Android Go ile Google yeniden gelişmekte olan ülkelere odaklanıyor

android go
Görsel: The Verge

Google gelişmekte olan ülkeler için uygun fiyatlı Android platformu oluşturma hamlesini bir kez daha deniyor. Daha önce Android One stratejisiyle yola çıkmış olan Google, düşük güce sahip cihazlar için özel bir Android versiyonu oluşturmuştu. Şimdiyse benzer bir deneme Android Go ile yapılacak.

Android Go, daha az sistem belleğine sahip telefonlar için bir Android versiyonu geliştirmeye odaklanacak. Sistem kullanıcı arayüzü ve çekirdek 512 MB gibi az RAM’e sahip cihazlarda bile çalışacak şekilde düzenlenecek. Uygulamalar düşük bant genişliği ve sistem belleği kullanımı için optimize edilecek, aynı zamanda bu tarz uygulamaları ön plana çıkaran bir Play Store da söz konusu ülke pazarları için tasarlanacak. Ayrıca Google, “Building for Billions – Milyarlar için Oluşturmak” şeklinde yeni bir program da başlatıyor. Bu program dahilinde geliştiricilere optimize edilmiş uygulamalar oluşturmalarında yardımcı olunacak. Google, daha önce YouTube Go ile birlikte Hindistan’da benzer yönde bir adım atmıştı. Android Go’yu da o programın başka bir türlüsü olarak düşünebiliriz.

1 GB RAM’den daha az sistem belleğine sahip olan Android cihazları Android O’dan başlayarak otomatik olarak Android Go’yu alacak. Ayrıca Google gelecekteki tüm Android versiyonları için Android Go çeşidi çıkaracak.

Google I/O 2014’te duyurulmuş olan Android One girişimi, “gelecek milyar” olarak nitelendirilen, gelişmekte olan ülkelerde henüz akıllı telefonla tanışmamış kullanıcıları kazanmak için başlatılan bir projeydi. Android One telefonları daha düşük güçlü donanımlara sahip olan, düşük maliyetli cihazlardı, ancak bunlar için en son Android sürümünü çalıştırma garantisi, güncellemeleri öncelikli almak imkanı veriliyordu ki, büyük akıllı telefon üreticilerinin bile en çok zorlandığı noktalardan bir tanesi buydu.

Android One, Google’ın duyurduğu zamanda umduğu gibi büyüyen bir proje olmadı, dünyayı değiştirmedi. Android Go ile birlikte biraz daha farklı adımlarla yeniden aynı hedefe doğru ilerlenmeye çalışılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER