Teknoloji

Android gelirlerine dair bilgiler ilk kez ortaya çıktı

Oracle’ın Google’a karşı Java patentlerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle açtığı dava teknoloji dünyasının haber ihtiyacını karşılama konusunda fazlasıyla etkili oluyor. Android’in arkasındaki isim olarak tanımlayabileceğimiz Andy Rubin’in Android’in reklam gelirlerine yüksek katkı yapmasını beklemediklerini söylediği duruşmada, Android işletim sisteminin gelir kaynakları da ilk kez gün ışığına çıktı. Her ne kadar Google ortaya koyduğu belgelerdeki rakamların güncel olmadığını belirtse de, Google’ın mobil işletim sistemi üstünde o zaman nasıl çalıştığını görmek adına şirket kaynaklı bir ölçü sağladığı için önem taşıyor.

Söz konusu rakamlarda, 2009 ve 2010 yıllarında Google’ın mobil reklam gelirlerinin büyük kısmının Apple aracılığı ile sağlandığı görülüyor. Android ise en son sıralardan başladığı yarışta, 1 yıl içinde Apple’ın arkasına kadar yerleşmiş. Ancak, Apple ile karşılaştırıldığı zaman Android’in payının çok az olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Google, Android işletim sisteminin kullanıldığı cihazlardan gelen gelirlere dair bilgileri de mahkemede paylaştı. Söz konusu tablo da yine 2009 ve 2010 yıllarını kapsıyor. 2010 yılının üçüncü ayında gelirlerin en yüksek düzeye ulaştığı görülürken, bir sonraki ay yaşanan gözle görülür düşüş dikkat çekiyor. Bu düşüşün ana nedeni ise fiyat politikası olarak gösterilmiş.

Söz konusu tabloda ilgi çekici noktalardan biri de şirketin Android üstünden bir müzik platformunu hayata sokmaya dair planları. Bu planların Google Music ile gerçeğe dönüştüğü malum. Ancak, şirketin 2013 yılı itibariyle bu servisten yıllık 3.7 milyar dolar gelir elde etme hedefinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise hep beraber göreceğiz.

İlgili – Slashgear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER