ManşetlerTeknoloji

Android Deprem Uyarıları Sistemi 4 Aralık Mudanya Depremi’ni önceden haber verdi

android deprem uyarıları sistemi

Google’ın Android telefonlarını kullanarak depremi birkaç saniye öncesinden haber vermeyi amaçlayan Android Deprem Uyarıları Sistemi 2021 ortalarında Türkiye’de desteklenmeye başlanmıştı. Daha önce Antalya ve Düzce’de meydana gelen depremlerde çalışan ve kullanıcıları birkaç saniye öncesinde uyaran sistemin, 7 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde ise düzgün çalışmadığı iddia edilmişti. Bu sistem 4 Aralık’ta meydana gelen ve merkez üssü Mudanya, büyüklüğü ise 5.1 (AFAD) veya 4.9 (Kandilli Rasathanesi) depremde de çalıştı.

X’te ve diğer sosyal ağlarda konuyla ilgili bazı ekran görüntüleri paylaşan kullanıcılar Android telefonlarına depremden 5 saniye kadar önce alarmla uyarı gönderildiğini bildirdi.

Biz de depremi İstanbul’da hissettik ve deprem sırasında yanımızda olan Android telefonunun ekranına baktığımızda uyarı sisteminin önceden haber verdiğini gördük. Google’dan gönderilen uyarı bildirimi şu şekildeydi:

android deprem uyarı sistemi

Bu bildirimi açtığımızda ise karşımıza çıkan ekranda ise depremin tahmini merkez üssü harita üzerinde gösteriliyor. Gerçekten de Google’ın paylaştığı merkez üssü de Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan paylaşımda gösterilen konumla örtüşüyor.

android deprem uyarıları sistemi

Android Deprem Uyarıları Sistemi nasıl çalışıyor?

Android Deprem Uyarıları Sistemi, telefonlarda bulunan ivmeölçerleri (yani, hareket algılama sensörlerini) kullanarak uyarıları etkin bir şekilde toplu hale getiriyor. Eğer birçok telefon aynı anda titrerse, Google toplu verileri kullanarak depremin merkez üssünü ve büyüklüğünü bulabilir ve sarsıntının en yoğun hissedileceği kişilere otomatik olarak bir uyarı gönderebilir. Bu teknoloji, geleneksel uyarıların mevcut olmadığı alanlarda yaşayan insanlara teorik olarak yardımcı olabilir.

Android Deprem Uyarıları Sistemi nasıl açılır?

Google Android işletim sistemi dahilinde sunduğu deprem uyarıları sisteminden faydalanmak herhangi bir ek uygulama indirmeye gerek yok. Sadece aşağıdaki adımları takip ederek Google’ın deprem uyarıları sistemini açabilirsiniz. Sistemin kullanımı için herhangi bir ücret talep edilmiyor.

  1. Android telefonunuzda Ayarlar uygulamasını açın.
  2. Konum bölümüne gidin.
  3. ‘Konum servisleri’ altında bulunan “Deprem uyarıları” seçeneğine tıklatın.
  4. ‘Deprem uyarıları’ seçeneğinin karşısındaki düğmeyi aktif duruma getirin.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER