Manşetler

Google’dan Android cihazlara yer kazandıran otomatik arşivleme aracı

google android

Google, Android cihazlarda depolama alanını boşaltmayı amaçlayan, uygulamaların tamamen kaldırılmasına gerek kalmadan kullanıcı cihazlarındaki yerini düşüren yeni otomatik arşivleme özelliğini sunmaya başladı. Geçen yıl mayıs ayında duyurulan bu özellik, seyrek kullanılan uygulamaların depolama alanını yüzde 60’a kadar azaltabileceğini iddia ediyor ve uygulamanın veya ilişkili verilerin kullanıcı cihazından tamamen kaldırılmasına gerek kalmıyor.

Arşivlenmiş uygulamalar, uygulama simgesi üzerine yerleştirilmiş bulut simgesiyle ayırt edilebilir. Arşivlenmiş uygulamalara dokunmak, Google Play’de hâlâ mevcutsa, uygulamayı yeniden indirir ve tamamen geri yükler. Bu özellik, genişletilebilir depolama alanı olmayan Android cihazları kullananlar veya uygulamaları tamamen silmekte tereddüt eden kullanıcılar için kullanışlı olacak. Ancak her uygulama otomatik arşivleme için uygun olmayabilir. Google, bu özelliğin yalnızca Android’in Uygulama Paketi formatıyla yayınlanan uygulamalarda mevcut olduğunu ve arşiv desteği olan uygulamaların cihazın kaldırma önerilerinde daha az görüneceğini belirtiyor.

android uygulama arşivleme

Android kullanıcıları, otomatik arşivleme özelliğini kullanmak için onay vermelidir. Bu seçenek, depolama alanı dolu bir cihaza yeni bir uygulama yüklemeye çalışırken açılan bir pencerede görünecektir. Özellik etkinleştirildiğinde, cihazdaki tüm kullanılmayan uygulamalar arşivlenir. Açılır penceredeki uyarıda, özelliğin tercihlerinin ayarlar menüsünden değiştirilebileceği belirtiliyor.

Google Play mağazasında bir açılır mesaj görünür. Mesaj, kullanıcıları uygulama arşivleme özelliğini etkinleştirmeye davet eder ve özelliğin cihaz ayarlarında ayarlanabileceğiyle ilgili bir uyarı içerir. Kullanıcılar, yeterli depolama alanı olmadan bir uygulama indirmeye çalışırlarsa bu özelliği etkinleştirebilirler.

android uygulama arşivleme

Android’in otomatik arşivleme aracı, Apple’ın iOS 11’de “Kullanılmayan Uygulamaları Kaldır” özelliğini getirmesinden birkaç yıl sonra geldi. Bu özellik de benzer şekilde, iPhone’lardaki az kullanılan uygulamaları verilerini koruyarak “siliyor” ve kullanıcıların uygulamayı geri yükledikten sonra kaldıkları yerden devam etmelerine olanak tanıyor.

Google’ın bu yeni otomatik arşivleme özelliği, özellikle depolama alanı sıkıntısı yaşayan Android kullanıcıları için büyük bir yenilik olarak görülebilir. Uygulamaların ve verilerin tamamen kaldırılmasına gerek kalmadan depolama alanından tasarruf sağlayarak, kullanıcıların cihazlarında daha fazla uygulamaya yer açılması ve mevcut uygulamaları daha rahat kullanmaları amaçlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER