Teknoloji

Android telefonlar, takip etmesini istemediğiniz AirTag gibi Bluetooth cihazlarını tespit edebilecek

android airtag

Android işletim sistemine sahip cihazların sahipleri, kendilerini izlemek için kullanılmak üzere istenmeyen Bluetooth takip cihazlarını, Google’ın yeni özelliği sayesinde tespit edebilecek. Apple AirTag gibi Bluetooth takip cihazları, kullanıcılara anahtarlarını veya diğer kaybolabilir eşyalarını takip etme olanağı sağlıyor. Ancak, bu teknolojilerin kötü niyetli kişiler tarafından istenmeyen takip amaçları için kullanılması riski bulunuyor.

Android 6.0 ve üzeri işletim sistemine sahip cihazların kullanıcıları, bu aydan itibaren istenmeyen Bluetooth takip cihazlarını tespit etmeye yardımcı olacak araçlara erişim sağlayabilecek. Bu yeni özelliğin birinci aşaması, Android cihazların kullanıcıları takip etmeye çalışan cihazları sessizce tarayabilmesini sağlayacak.

Android AirTag uyarıları nasıl çalışıyor?

Eğer bir takip cihazı tespit edilirse, kullanıcılara bir bildirim gelecek ve takip cihazının yerini bir harita üzerinde görebilecekler. Takip edilen kişi, takip cihazının yerini belirlemek için cihazın ses çıkarmasını sağlayabilecek, bu işlem takip cihazının sahibine bildirilmeden yapılacak.

Ayrıca, takip cihazı bulunduğunda, kullanıcılara cihazın ait olduğu kişi hakkında bilgi verilecek. Takip cihazı Android cihaza yaklaştırıldığında, cihazın seri numarası veya cihazın sahibine dair bilgiler, örneğin cihazla ilişkilendirilmiş telefon numarasının son dört hanesi gibi bilgiler görüntülenebilecek.

Takip cihazını devre dışı bırakma bilgileri; bu durum AirTag için bu genellikle pilin çıkarılması anlamına geliyor, kullanıcılara sağlanacak. Son olarak kullanıcılar, sahiplerinden ayrı takip cihazlarını taramak için çevrelerini tarayabilecek.

Android’in AirTag gibi istenmeyen Bluetooth takip cihazlarının tespit etme özelliği şu anda sadece Apple AirTag ile çalışıyor. Ancak Google, bu korumayı genişletmek ve diğer etiket üreticileri ile çalışmaya başlamak konusunda istekli olduğunu belirtiyor. Google, “kullanıcı güvenliği ve istenmeyen konum izlemenin önlenmesinin Android için öncelikli olduğunu” vurguluyor.

Android’in Cihazımı Bul özellğiyle ilgili duyuru

Google, Android’in ‘Cihazımı Bul’ özelliği ile ilgili yeni ağ hakkında bir güncellemeyi de paylaştı. Bu özelliği, I/O 2023 etkinliğinde duyurmuş olan Google, bu yaz Android’e geleceğini de bildirmişti. Bu yeni ‘Cihazımı Bul’ özellikleri, kulaklık, telefon ve diğer günlük eşyalarınızı (bagaj ve anahtarlar gibi) yeni üçüncü taraf Bluetooth izleyici etiketler aracılığıyla bulmanıza yardımcı olacak.

Kullanıcı güvenliği ve istenmeyen konum izlemenin önlenmesinin Android için en öncelikli konular arasında yer aldığını belirten Google, bu yıl sonuna kadar Apple ile ortaklaşa istenmeyen izleyici uyarısı özelliklerini sonuçlandırmak için çalıştığını kaydetti. Bu nedenle, söz konusu zaman zarfında, iOS için korumalar uygulanana kadar ‘Cihazımı Bul’ ağının kullanıma sunulmasını bekletme kararı aldı.

Apple AirTag (Tekli Paket)

  • Bul uygulamasıyla arkadaşlarınızın ve aygıtlarınızın yanı sıra eşyalarınızın da nerede olduğunu görün.
  • Tek dokunuşla kolay kurulum sayesinde AirTag’iniz iPhone veya iPad’inize anında bağlanıyor.
  • Eşyalarınızı bulmak için yerleşik hoparlörde ses çalın veya Siri’den yardım isteyin.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER