Teknoloji

Android’in acil durum özelliği, İngiltere’de acil servislerin kafalarını karıştırıyor

android acil durum

Android telefonlarda hayat kurtaran bir özellik, İngiltere’nin acil servislerine beklenmedik bir meydan okuma sunuyor. BBC’nin haberine göre, ülke genelindeki polis teşkilatları, son haftalarda 999 acil hattına (Türkiye’deki 112’ye eşdeğer) yönelik yanıltıcı çağrı sayısında büyük bir artış yaşandığını belirtiyor. Bu hatalı çağrıların çoğu, Android telefonlardaki Acil Durum SOS özelliğine bağlanıyor.

İskoçya’daki kanun uygulayıcılar ve İngiltere’nin Wiltshire, Devon, Cornwall ve Gloucestershire bölgeleri, Ekim 2022 ve Şubat 2023 arasında çıkan bir Android güncellemesinin daha fazla Android telefonlara Acil Durum SOS özelliği getirdikten sonra, artan sayıda sessiz veya terk edilmiş çağrılarla karşı karşıya kaldıklarını rapor ettiler. Her bir yanıltıcı çağrının, acil bir durumu sözlü olarak aktaramayabilecek bir kişi tarafından yapılmadığının doğrulanması için yaklaşık 20 dakika gerektiği bildirildi.

SOS özelliği, Android kullanıcılarının cihazlarının güç düğmesine defalarca basarak acil hizmetleri hızla aramalarını sağlıyor. Ancak, bu işlem kolay bir şekilde yanlışlıkla gerçekleştirilebiliyor ve bu da sahte acil çağrıların patlamasına yol açtı.

Bu ayın başlarında, Birleşik Krallık Ulusal Polis Şefleri Konseyi, bu durumun üzerinde durdu ve Android özelliğinin acil durum hizmetlerindeki yükü azaltmak için devre dışı bırakılabileceğini Twitter üzerinden belirtti. Konsey, “999 numaralı hatları arayıp ses çıkaramayan kişiler hiçbir zaman göz ardı edilmez. Operatörlerin, yardıma ihtiyacınız olup olmadığını kontrol etmek için size geri dönüş yapması gerekecek.” şeklinde bir tweet attı.

2021’de Google Pixel telefonlarda Android 12’nin çıkmasıyla birlikte tanıtılan Acil Durum SOS, kullanıcıların normalde fiziksel olarak arama yapamayacakları durumlarda yardım çağırmasını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Ancak bu özellik, Pixel telefonlarda yaklaşık iki yıl önce kullanıma sunulmuş olmasına rağmen (ve özellik piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra Pixel kullanıcıları tarafından benzer sorunlar bildirilmiş olsa da) Acil Durum SOS, cihaz üreticilerinin özellikleri kendi cihazlarına özelleştirerek sunmaları nedeniyle diğer Android telefon markalarında görünür hale geldi. Google, Android cihaz üreticilerinin bu özelliği güncelleyene kadar Acil Durum SOS’u devre dışı bırakmayı öneriyor.

Yanıltıcı acil çağrılar, yalnızca İngiltere veya Android’e özgü değil. Avrupa ve Kanada genelindeki kolluk kuvvetleri de, Android’in Acil Durum SOS özelliği ile ilgili yanlışlıkla yapılan acil çağrılarda önemli bir artış olduğunu bildirdi. Apple da, kullanıcılar roller coastera bindiklerinde iPhone 14’teki Trafik Kazası Algılama özelliğinin etkinleştirilmesi gibi, kendi acil arama servisi ile ilgili sorunlar yaşadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER