Dosya

Android 4.3 Jelly Bean hangi yenilikleri getiriyor?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google bugün Android’in en son sürümü Android 4.3 Jelly Bean’i duyurdu. Daha önceki Android güncellemelerine göre biraz daha mütevazı değişiklikler barındırıyor gibi görünen Android 4.3’ün yenilikler listesine bakıldığında yine de dikkate değer unsurların Google’ın mobil işletim sistemine giriş yaptığı görülüyor.

google-android-4-3-240713

Android platformunun mühendislik direktörü David Burke, düzenlenen etkinlikte Android 4.3’ü Jelly Bean’in daha tatlı bir versiyonu olarak nitelendirdi; yeni sürümün hem kullanıcılar hem de geliştiriciler için çeşitli özellikler barındırdığını kaydetti. Google’ın bugün tanıttığı yeni Nexus 7 tableti Android 4.3 ile çıkacak, ancak Nexus 4, Nexus 10, Galaxy Nexus, birinci nesil Nexus 7 gibi cihazlar bugün itibarıyla Android 4.3 güncellemesini almaya başlayacak.

android-4-3-yenilikler-240713

Android 4.3 geliştiriciler için hangi yenilikleri içeriyor?

Android 4.3 yazılımcılar için performans geliştirmeleri ve yeni API’larla birlikte geliyor. Oyun geliştiricileri OpenGL ES 3.0 ve EGL eklentilerinden Android’in standart özellikleri olarak yararlanmaya başlıyor.

Performans iyileştirmeleri de Jelly Bean’deki mevcut durumu daha iyiye götürecek şekilde yapıldı. Vsync zamanlaması, üçlü tamponlama, azaltılmış dokunma gecikmesi, CPU giriş veriminin artırılması ve donanım hızlandırma destekli 2D işleme gibi performans iyileştirmeleri Android 4.3’ün sürüm notları içinde bulunuyor. Ayrıca modüler DRM çatısı gibi yeni medya yetenekleri de mevcut.

Android 4.3 sayesinde uygulamalar düşük güç tüketimli Bluetooth Smart cihazları ve sensörleriyle iletişim kurabilecek. Tabii ki, yeni sürümle birlikte sunulan Bluetooth Smart desteği buna kapı açıyor. Bluetooth Low Energy (Düşük Enerji) olarak adlandırılan teknoloji yeni Nexus 7 ve Nexus 4 cihazları tarafından destekleniyor. İlerleyen aylarda çıkacak Android cihazlarının da bu desteği barındırması bekleniyor.

Android 4.3 kullanıcılar için hangi yenilikleri içeriyor?

Android 4.3’ün kullanıcı tarafında sunduğu en büyük yenilikler arasında çocuklar için kısıtlanmış profiller bulunuyor. Bu özellik tablet kullanıcılarına veya ebeveynlere çeşitli uygulamalara erişimi kısıtlama fırsatı veriyor. Bu yeni özellik sayesinde tek bir cihaz üzerindeki kullanıcıları ve bunların hangi imkanlardan yararlanabileceğini belirlemek mümkün oluyor. Google kısıtlanmış profillerin arkadaşların, aile bireylerinin, misafir kullanıcıların paylaştığı tabletler ve aynı zamanda kiosk veya satış aracı olarak kullanılan tabletler için ideal olduğunun altını çizdi.

Android 4.3 yeni bir bildirim erişim yöntemi de sunuyor. Uygulamalar durum çubuğu bildirim akışıyla etkileşim kurabiliyor, ayrıca kullanıcılar bildirimleri cihazın yakınındaki Bluetooth cihazlarında da gösterilecek şekilde ayarlayabiliyor.

Android 4.3’te başka hangi yenilikler var?

Diğer Android 4.3 Jelly Bean yenilikleri arasında daha kolay yazı girişi, daha hızlı kullanıcı hesabı değişim, tuş takımında otomatik tamamlama, arka planda Wi-Fi üzerinden konum belirleme, Güney Afrikaca, Amharca, Hintçe, Savahilice ve Zulu dili gibi farklı diller için sunulan dil destekleri de yer alıyor.

Android 4.3 Jelly Bean ile ilgili daha fazla detayı Android Geliştiricileri sayfasında bulabilirsiniz.

İlgili >> Pocket-lint, Android Geliştiricileri Blog, Android

İLGİLİ HABERLER