Google, uzun süredir iOS kullanıcılarının deneyimlediği bir kolaylığı Android tarafına taşımaya hazırlanıyor. Şirketin üzerinde çalıştığı ve Android 17 sürümüyle birlikte sunulması beklenen “Evrensel Pano” (Universal Clipboard) özelliği sayesinde, kullanıcılar bir cihazda kopyaladıkları içeriği başka bir Android cihazda doğrudan yapıştırabilecek. Bu gelişme, platformlar arası içerik paylaşımını daha akıcı hâle getirme yolunda atılan önemli bir teknik adımı temsil ediyor.
Android kullanıcıları halihazırda Gboard klavyesi ile kopyala-yapıştır işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Fakat Gboard, cihazlar arasında pano verisi senkronizasyonu sunmuyor. Üstelik Google’ın son dönemlerde Gboard’un panoya erişim yetkilerini sınırlandırması, bu işlemleri daha da kısıtlı hâle getirdi. Android 10 ile birlikte yalnızca varsayılan klavye ya da aktif uygulamanın pano verilerine erişmesine izin verilmeye başlanmıştı. Android 13 sürümünde ise kopyalanan içerik bir saat sonunda otomatik olarak silinirken, herhangi bir uygulamanın panoya erişmeye çalışması durumunda kullanıcıya uyarı gösteriliyor.
Android 17 pano senkronizasyonunda üçüncü taraf çözümlere ihtiyacı azaltabilir
Pano senkronizasyonu konusunda şu anda kullanıcıların başvurabileceği en pratik yöntem, Microsoft’un SwiftKey klavyesi. SwiftKey ile Android cihazlar ve Windows bilgisayarlar arasında pano verileri kolayca senkronize edilebiliyor. Bu entegrasyon, Microsoft’un hem SwiftKey hem de Windows işletim sisteminin sahibi olması sayesinde mümkün hâle geliyor. Buna ek olarak, bazı Android cihazlarda sistem düzeyinde ön yüklü gelen araçlar sayesinde SwiftKey olmadan da pano verileri Windows bağlantısı aracılığıyla bilgisayarlara aktarılabiliyor. Bu tür sistem araçları, arka planda çalışan kısıtlamaları baypas ederek pano verilerini yönlendirebiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google Foresight Mac’e geldi, toplantı notlarını cihazda işliyor

Google Maps akaryakıt fiyatlarını gösteriyor, ilk durak Britanya

Nano Banana 2.1, 14 referans görselle karakter tutarlılığını geliştiriyor

Google EmbeddingGemma 2’yi tanıttı, fotoğraf ve seslerde cihaz içi arama sağlıyor

Google Playground’ı duyurdu, yazıyla oyun üretip tarayıcıda paylaşmayı hedefliyor
Google’ın üzerinde çalıştığı Evrensel Pano sisteminin, benzer bir mantıkla Android cihazlar ve Chromebook’lar arasında çalışması bekleniyor. Android Authority’nin paylaştığı bilgilere göre bu özellik, Play Hizmetleri aracılığıyla hayata geçirilebilir. Ancak Pixel cihazlarında sistem servis uygulaması olan “Pixel System Service”in doğrudan bu işlevi üstlenmesi muhtemel. Bu farklılık, özelliğin cihaz üreticisine göre değişen altyapılarla sunulabileceğine işaret ediyor.
Android Authority, yeni geliştirilen sistemin “UniversalClipboardManager” adında bir sınıf içerdiğini ve bunun da “android.companion.datatransfer.continuity” yolunda yer aldığını belirtiyor. Bu yapı, Android’in son beta ve kanarya sürümlerinde fark edildi. Her ne kadar özellik için kullanılacak isim henüz resmiyet kazanmasa da, “Evrensel Pano” tanımı şimdilik en muhtemel aday olarak öne çıkıyor.
Günün Öne Çıkan Fırsatları





REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.
Google, iOS özelliklerini Android platformuna taşımaya son dönemde daha fazla odaklanmış durumda. Son olarak Android’in “Quick Share” özelliği, Apple’ın AirDrop sistemiyle benzer şekilde çalışacak biçimde güncellendi. Bu sayede Android ve iOS cihazları arasında dosya, fotoğraf ve video aktarımı çok daha kolay bir hale geldi. Bunun yanı sıra Apple’ın “NameDrop” işlevine benzer bir özelliğin de Android tarafına entegre edilmek üzere olduğu, çeşitli kaynaklarca doğrulandı. Böylelikle kullanıcılar, birbirlerine temas etmeden sadece cihazlarını yaklaştırarak kişi bilgilerini paylaşabilecek.


