Teknoloji

Android 15, telefon çalınma anını tespit edebilecek yeni güvenlik özellikleri sunuyor

android 15 beta 3

Google, Android 15’in ikinci beta sürümüyle birlikte, telefonunuzun elinizden çalınma anını tespit edebilen bir dizi yeni güvenlik özelliği duyurdu. Bu özelliklerden bazıları, Android 15 bu sonbaharda çıktığında kullanıma sunulacak. Ancak hırsızlık tespiti ve diğer birkaç özellik, çok daha eski işletim sistemlerine sahip telefonlarda da kullanılabilecek, böylece daha fazla kullanıcıya ulaşacak.

Android 15 ile gelişmiş hırsızlık tespit kilidi

Hırsızlık Tespit Kilidi, telefonunuzun sıra dışı hareketlerini algılayarak birinin telefonunuzu elinizden veya önünüzdeki masadan çekip aldığını belirleyebilir. Hırsızın cihazdaki bilgilere erişimini engellemek için ekran otomatik olarak kilitlenir. Sistem, hırsızlık olayını işaret eden diğer sinyalleri de arar ve biri cihazı ağ dışına çıkarmaya çalışırsa ekranı koruma amaçlı kilitleyebilir.

Google, telefonunuz yanlış ellere geçtiğinde ekranı uzaktan kilitlemenize olanak tanıyan yeni bir yöntem de sunuyor. Android.com/lock adresini ziyaret ederek telefon numaranızı girip bir güvenlik sorusuna yanıt vererek cihazınızı kilitleyebilirsiniz. Bu özellik, elinizde sadece bir arkadaşınızın telefonu olduğu anlarda kullanışlı bir araç olabilir. Bu özellikler, yıl sonunda Android 10 veya daha yeni sürümleri çalıştıran telefonlar için Google Play hizmetleri güncellemesi aracılığıyla sunulacak.

android 15 hırsızlık koruması

Bunun yanı sıra Android 15, uygulamaları ve bilgileri telefonunuzda ayrı bir gizli alanda saklamanıza olanak tanıyan “özel alanlar” da dahil olmak üzere yeni güvenlik özellikleri getiriyor. Google, bir telefon sıfırlamaya zorlandığında korumalar da ekliyor. Cihaz bir sonraki kurulumda sahibinin kimlik bilgilerini gerektirecek.

Android’in Play Protect özelliği de, Google Play Protect canlı tehdit tespiti ile cihazdaki yapay zeka kabiliyetlerini genişleterek kötü niyetli aktörlerden kullanıcıları korumak için güncelleniyor. Uygulamaların telefonunuzda hassas izinleri nasıl kullandığını izleyerek, özel Hesaplama Çekirdeği kullanılarak veri toplamadan, dolandırıcılık ve sahtekarlık belirtileri için dikkatli olur. Şüpheli bir durum tespit edilirse, potansiyel olarak zararlı uygulamalar Google tarafından daha fazla inceleme için gönderilir. Google Pixel, Honor, Lenovo, Nothing, OnePlus, Oppo, Sharp, Transsion ve diğer birkaç marka, yıl sonunda canlı tehdit tespitini devreye alacak.

Google’ın en yeni mobil işletim sistemi sürümü, şirketin I/O konferansının ilk gün ana konuşmasında geçen yıla göre daha az yer aldı. Android 15’in yeni özellikleri hakkında önümüzdeki aylarda beta süreci boyunca daha fazla bilgi edineceğiz ancak bu arada, en yeni işletim sistemini çalıştırabilen telefonlarla sınırlı kalmayan birçok yeni özelliğin Android telefonlara gelmesini görmek heyecan verici.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER