Teknoloji

Android 15, can sıkıcı bildirim titreşimlerine son veriyor

google android 15

Google, bu yılın başlarında geliştiricilere ön izlemesini sunduğu Android 15 güncellemesinde, “bildirim soğuma” adı verilen yeni bir özellik tanıttı. Bu özellik, bir uygulama arka arkaya birden fazla uyarı gönderdiğinde bildirimlerin hacmini kademeli olarak azaltmak için tasarlanmıştı. Ancak, bu özellik telefonun bu uyarılar nedeniyle sürekli titreşimine engel olmadığı belirlendi. En son Android 15 Beta 1.2 güncellemesinde, “kilit açıkken titreme” olarak etiketlenen yeni bir geçiş keşfedildi.

Gelecek ayar: Kilit açıkken titreme

“Kilit açıkken titreme” ayarı, ekranın kilidi açıkken telefonunuzun sadece o zaman titreşeceğini garanti ederek, aynı uygulamadan gelen sayısız uyarı nedeniyle cebinizde telefonunuzun titreşmesini etkili bir şekilde önler. Ancak, ana “bildirim soğuma” özelliğinin aksine, “kilit açıkken titreme” özelliği varsayılan olarak etkin değildir. Telefonlarının dokunsal geri bildirimi, uyarılar tarafından aşırı derecede tetiklendiği konusunda endişe duyan kullanıcılar, “kilit açıkken titreme” özelliğini kolayca aktive edebilirler.

Önemli uyarıları kaçırmaktan endişe duyanlar için, “kilit açıkken titreme” geçişini devre dışı bırakma seçeneği mevcuttur ve ayrıca “bildirim soğuma” özelliğini tamamen kapatabilirler. Alternatif olarak, kullanıcılar “tüm bildirimlere soğuma uygula” varsayılan ayarını “yalnızca konuşmalara soğuma uygula” olarak değiştirebilirler. Bu şekilde, mesajlar haricindeki kritik uyarıları kaçırmaktan kaçınabilirler.

Google, “bildirim soğuma” sayfasını Android 15 Beta 1’de kullanıcılardan gizlemiş olsa da, bu özelliğin gelecekteki bir beta yazılımında, muhtemelen önümüzdeki ay Android 15 Beta 2 sürümünde yeniden ortaya çıkması bekleniyor. Bu özelliğin yeniden tanıtılması, yeni “kilit açıkken titreme” geçişini de içermesi bekleniyor. “Bildirim soğuma” özelliğinin kodu zaten AOSP’de (Android Açık Kaynak Projesi) bulunduğundan, bu özelliğin Pixel olmayan cihazlarda da kullanılabilir olması öngörülüyor.

Bu güncellemeyle, Android kullanıcıları artık bildirimlerden kaynaklanan can sıkıcı titreşimlerle başa çıkmak zorunda kalmayacaklar. Android 15, kullanıcı deneyimini iyileştirecek önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER