Manşetler

En yeni Android 14 geliştirici önizlemesi güvenlik ve gizlilik tarafında yenilikler içeriyor

google android 14

Google, Android 14 için ikinci geliştirici ön izleme sürümünü yayınladı. Böylelikle uygulama geliştiricileri, yazılımlarını bu yılın büyük mobil işletim sistemi güncellemesinde gelecek değişikliklere karşı test ederken Google da kendi tarafında çalışmaları sürdürdüğünü göstermiş oluyor.

Bu son sürümdeki özelliklerin çoğu, şubat ayındaki ilk Android 14 geliştirici önizlemesinde belirtilmişti. Örneğin, Android cihazlardaki operasyonel iyileştirmeler, uygulama güvenliği ve gizlilik izinlerindeki değişiklikler ve geçiş anahtarları kullanarak şifresiz oturum açmayı destekleyen yeni bir API, Android 14 ile gelecek yenilikler arasında bulunuyor.

Ayrıca Android 14 önizlemesi, geleneksel kullanıcı adı / şifre kombinasyonlarının yanı sıra geçiş anahtarları ve birleştirilmiş oturum açma çözümleri (örneğin, Google ile oturum açma seçeneği) gibi çoklu oturum açma yöntemlerini destekleyen bir platform API’si olan Credential Manager’ın bir testini içeriyor. Aslında, bu API tam olarak yeni sayılmaz, ancak destek, ilk Android 14 önizlemesine dahil edildi. Bununla birlikte, Google ilk geliştirici önizlemesini yayınladığından beri, gelen ilk geri bildirimlerine dayanarak kullanıcı arayüzü iyileştirmeleri yaptı. Şifre yöneticisi uygulaması Dashlane gibi bazı hizmetler, bu yıl Android 14’ün çıkışıyla birlikte gelmesi beklenen geçiş anahtarı entegrasyonunu çoktan başlattı.

Öte yandan Android 14, kullanıcılara bilgilerinin nasıl paylaşıldığı konusunda daha fazla kontrol sağlayarak gizliliği de artıracak. Google, ilk olarak Android 13’te gelen fotoğraf seçiciyi; uygulamaların tüm medya kitaplığına erişmesine izin vermek yerine, Android 14 kullanıcılarının cihaz uygulamalarındaki hangi resim ve videolara erişmesine izin verildiğini belirlemesine izin verecek şekilde güncelledi.

İkinci Android 14 önizlemesi, sistem sağlığı ve pil ömründe iyileştirmeler de içeriyor. Android’in bellek yönetim sistemindeki optimizasyonlar, uygulamaların arka planda çalışırken gereksiz kaynakları kullanmasını sınırlayacaktır. Android 14’ün en son geliştirici önizlemesine nelerin dahil olduğu hakkında daha fazla bilgi için Android geliştirici web sitesinde özelliklerin ve güncellemelerin tam listesi bulunabilir.

Bu erken önizleme, yalnızca yeni önizleme kullanıcıları için manuel indirme veya önizlemeye zaten kayıtlı olanlar için otomatik kablosuz güncelleme yoluyla, Android 14 geliştirici önizleme kullanıcıları tarafından kullanılabilir. Bu sürümlerde genel Android kullanıcıları için dikkat çekecek pek bir şey yok ve bu geliştirici önizlemeleri kararsız olabilir. Bu da bir geliştirici derlemesi çalıştırmaya aşina olmayan herkes için sorunlara neden olabilir. Android 14 beta’nın nisan ayında gelmesi ve nihai sürümün ise Ağustos 2023’te dağıtıma çıkması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER