Manşetler

Android 14’ün ilk beta sürümü, kullanıcıları yeniliklerle buluşturuyor

android 14 beta 5

Google’ın Android 14 işletim sisteminin ilk beta sürümü çarşamba günü yayınlandı. Yeni sürüm sistem gezintisi, gizlilik, performans ve kullanıcı özelleştirmesi odaklı yeni özellikler sunuyor. İlk iki geliştirici önizlemesi sayesinde neler beklememiz gerektiğini öğrenmiştik, ancak beta sürümü ile genel kullanıcılar, değişiklikleri deneyimleme fırsatını yakalıyor.

İşletim sistemi, dokunmatik hareket tabanlı navigasyon, cihazın teması veya duvar kağıdına uyum sağlayarak renklerini ayarlayan, daha belirgin bir Material You temalı geri ok ile güncelleniyor. Daha estetik bir görünüm sunan güncellenmiş geri ok, kullanıcıların uygulamalar içerisinde Android 14’ün öngörücü geri hareket deneyimini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak şekilde tasarlanmış.

android 14 beta
android 14 beta

Android 14, içerik paylaşmak için dokunduğunuzda açılan yeni bir sistem paylaşım sayfası da sunuyor. Bu sayede geliştiriciler, uygulama özelinde özel eylemleri paylaşım menüsünün üst kısmına ekleyebilirler. Google, bu deneyimin mevcut Android paylaşım tepsilerinde alfabeye göre sıralanan paylaşım hedeflerine kıyasla daha üstün bir deneyim sunduğunu belirtiyor. Yeni paylaşım sayfası, sayfanın üst kısmında görünen doğrudan paylaşım hedeflerinin sıralanmasını belirlemek için daha fazla uygulama parametresi kullanıyor.

Bu güncelleme, birkaç sorunu çözmekte de yardımcı oluyor. Daha önce, uygulama geliştiricilerinin paylaşım menüsünde belirli uygulamaların daha yukarıda görünmesini sağlamak için görsel açıdan tutarlı olmayan kendi paylaşım sayfalarını oluşturması veya özel paylaşım hedefleri eklemesi gerekiyordu. Google, bu özelliği kullanmanın cihaz sistemi tarafından önerilebilecek paylaşım hedeflerinin sayısını azalttığı için geliştiricilere bu özelliği kullanmamalarını öneriyor.

Android 14’teki diğer değişiklikler

Android 14 beta sürümündeki diğer güncellemeler arasında, şekil değiştirme efektleri gibi yeni grafik özellikler ve uygulamaların dil tercihlerini uygulama bazında otomatik olarak yapılandıran gelişmiş dil ayarları bulunuyor. Ayrıca gizlilik, kullanıcıların hassas verilerinin görünürlüğünü, engellilere yardımcı olduğunu iddia eden erişilebilirlik hizmetlerine kısıtlama olanağı sunarak iyileştiriliyor. Bu iddialar, Google Play Protect tarafından doğrulanacak. Google, yeni gizlilik önlemlerinin, kullanıcıların kazara para transferi yapmaları veya bir alışveriş uygulamasında ödeme yapmaları gibi durumları önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Android 14’ü tam sürüm çıkmadan denemek isteyenler, Android 14 geliştirici sitesinde daha fazla bilgi ve beta sürümünü indirmek için talimatlar bulabilirler. Eğer zaten Android QPR beta programında yer alıyorsanız, yapmanız gereken hiçbir şey yok; Android 14’ün ilk beta sürümü otomatik olarak sizinle buluşacaktır.

Bu heyecan verici güncellemelerle, Android 14, kullanıcı deneyimini daha da geliştirmeyi ve mobil işletim sistemi alanında liderliğini sürdürmeyi amaçlıyor. Android 14’ün resmi sürümü çıktığında, kullanıcıların bu yeni özellikler ve iyileştirmeler sayesinde daha keyifli ve güvenli bir deneyim yaşaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER