Manşetler

İşte Android 13 Tiramisu ile gelmesi beklenen yeni özellikler

google android

Android 12 daha yeni yeni dağıtıma çıkıyor olabilir. Ancak Google, mobil işletim sisteminin gelecek yılki güncellemesi, Tiramisu olarak da anılan Android 13 üzerinde çalışmaya çoktan başladı bile. Daha önce Android 13 ile ilgili birkaç sızıntı görmüştük, perşembe günü ise kullanıcıların tüm işletim sistemi için tek bir dil yerine her bir uygulama için belirli bir dil seçmelerine olanak tanıyan “Panlingual” kod adlı yeni bir özelliğin varlığı ortaya çıkmıştı. Cuma günü ise XDA Developers, Android 13’ün sızmış bir beta sürümü olduğunu iddia ettiği derleme üzerinde incelemeler yaptı ve Android 13 Tiramisu hakkında bazı dikkat çekici detaylar ortaya çıkardı.

Panlingual

Başlangıç olarak “Panlingual” olarak adlandırılan özelliğe biraz daha detaylı biçimde bakma imkanı elde ediyoruz. Bu özellik Android’in Ayarlar uygulaması içinde bir bölümde yer alıyor.

Yukarıdaki ekran görüntülerinde görebileceğiniz gibi, Ayarlar uygulamasında “Diller ve Giriş” altında, “Her uygulama için dili ayarla” açıklamasını taşıyan “Uygulama Dilleri” başlıklı yeni bir seçenek görünüyor. Buna girdiğinizde, sizin için oluşturulmuş bir listedeki uygulamalarınızdan herhangi birine dokunabilir ve kendi seçtiğiniz dili ayarlayabilirsiniz.

android 13 panlingual

XDA Developers’ın belirttiği gibi, belirli bir uygulama için belirli bir dili ayarlama imkanı, uygulamanın ilgili dil dizelerini desteklemesini gerektiriyor. Yani Android, Google Lens’in fotoğraflardaki veya kameradaki metinlere yapabildiği gibi, bir uygulamayı gerçek zamanlı olarak herhangi bir dile çevirmesi gerektiğine dair yapay zekâ tabanlı bir yetenek sunmuyor.

Yapay zekâ destekli cihaz üzerinde otomatik Android uygulama çevirisi, gelecekteki bazı işletim sistemi güncellemelerinde bir olasılık olsa da, Android 13 sürümünde bunu görmeyeceğiz gibi görünüyor.

Bu yeni özellik Android telefon deneyimini iki veya daha fazla dil bilen kişiler için veya hatta yeni bir dil öğrenen ve belirli uygulamalara bunu kullanmak isteyenler için kullanışlı olacaktır. Dil tercihlerini ayarlamak için artık her bir uygulamaya tek tek girmeleri gerekmeyecek, ancak bunu Ayarlar’daki Panlingual adlı bir merkez üzerinden yapabilecekler.

Bildirim İzinleri

Android 13 ile Google, Android Runtime’a “POST_NOTIFICATIONS” adlı yeni bir izin eklemeyi planlıyor. Bu, görünüşe göre, kullanıcıların her bir uygulamanın, Kamera erişimine veya Konum erişimine izin verme veya reddetme şeklinde, bildirim gönderme hakkına izin vermeyi veya reddetmeyi seçmelerine imkan tanıyacak.

Android, Android 12 veya daha önceki sürümlerde çalışan uygulamaları bildirim izin isteğini görüntülemeye zorlayamayacak olsa da, büyük olasılıkla Android 13’e yeni yüklenen tüm uygulamaların buna uyması gerekecektir.

Şu anda çoğu Android kullanıcısı aşırı miktarda gelen bildirimlerden şikayetçidir. Çoğumuzun telefonlarında kullandığımız en az birkaç düzine uygulama var ve bu uygulamaların her birine genellikle otomatik olarak kilit ekranında veya bildirim merkezine bildirimler gönderme izni veriliyor ve bu, genellikle çok fazla oluyor.

Apple, bu günlük bildirim bombardımanını son derece kontrollü bir şekilde çözmesine yardımcı olmak amacıyla iOS 15 ile birlikte Bildirim Özeti’ni getirmişti. Ancak Android kullanıcıları için bu tarzda bir özellik henüz bulunmuyor. Bildirimleri uygulama bazında kontrol etme seçenekleri Ayarlar uygulamasındaki “İzinler” kategorisinde mevcut olsa da, teknoloji konusunda daha az bilgili veya sabırlı kullanıcılar için bu ayarı bulması oldukça zor olabilir.

Google’ın kullanıcılara bildirimlerin kontrolünü ele geçirmeleri için sunduğu Önemli Bildirimler veya Bildirim Kanalları gibi birkaç çalışması oldu, ancak sonuçta bunlar normal bir kullanıcı için fazla pratik olmadı.

Yeni kilit ekranı saat görünümü

android 13 kilit ekranı saat

Gelecek yıldan itibaren Android kullanıcıları, özellikle bildirimler biriktiğinde, kilit ekranı saat yüzü konumu üzerinde daha fazla kontrole sahip olacak gibi görünüyor.

Şu anda saat yüzü, kilit ekranında herhangi bir bildirim olmadığında, bu ekranın önemli bir kısmını kapsayacak biçimde yerleştiriliyor. Ancak bildirimler birikmeye başladığında, bildirimlere yer açmak için sol üst tarafa kaydırılıyor. Birçok kullanıcı bu özelliği pek sevmedi ve defalarca Google’dan saat yüzünün görünümünü kontrol etme konusunda kendilerine daha fazla özgürlük tanımasını istedi.

Şimdi, Android 13 kilit ekranı ayarlarına yeni bir “Çift satırlı saat” özelliği için açma/kapama düğmesi ekleniyor.

Kullanıcılar bunu kapatarak, saatin köşeye kaymasını ve bildirimlerin tüm ekrana yayılmasını sağlamak yerine, saatin ekranın ortasında aynı yerde kalmasını ve bildirimlerin altında yığın biçiminde gösterilmesini sağlayabilecekler.

TARE

android 13 tare

TARE, belki de şu ana kadar Android 13’e yapılan en önemli eklemelerden biri olacak gibi görünüyor. Normal kullanıcılardan ziyade geliştiricilere odaklanan bir özellik olan TARE’nin “Android kaynak kredileri”, bir saatlik kullanımda telefonun pilini ne kadar tükettiklerine bağlı olarak Google tarafından, uygulamalara verilen bir tür pil ekonomisi para birimi olacak şekilde tasarlandı. Bir uygulama ne kadar çok TARE kredisi alırsa, cihazın arka planında o kadar fazla görev gerçekleştirmesine izin verilecek.

Bunun pil verimliliğini artırması ve güce fazla ihtiyaç duyan uygulamaların, aşırı güçlü arka plan işlemlerini çalıştırarak ve diğer, belki de daha önemli uygulama işlemlerini gölgede bırakarak telefonun pil ömrünü tüketmesini önlemesi hedefleniyor.

XDA’nın yayınladığı Android 13 ekran görüntülerinde görüldüğü gibi, “Geliştirici Seçenekleri” etkinleştirilmiş olarak Ayarlar’da bir “TARE Ayarları” kategorisinin varlığı görülüyor.

Android 13 için ilk geliştirici beta sürümünün şubat veya mart aylarında yayınlanmasını bekleyebiliriz. Önümüzdeki haftalarda gelecek sürümle ilgili daha fazla detay görebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER